ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη τα spreads των ελληνικών ομολόγων λόγω αβεβαιότητας

Στα ύψη τα spreads των ελληνικών ομολόγων λόγω αβεβαιότητας
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Εξατμίστηκαν μέσα σε τρεις συνεδριάσεις τα όποια θετικά ωφελήματα είχαν προκύψει για τις τιμές και τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων τους τελευταίους μήνες από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Η ραγδαία επιδείνωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών ως απότοκο του Eurogroup της προηγούμενης Πέμπτης εκτόξευσε το spread του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου στις 750 μονάδες βάσης σε σχέση με το δεκαετές γερμανικό ομόλογο αναφοράς από 690 μονάδες την προηγούμενη Τρίτη.

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 7,9%, από 6,9% την προηγούμενη Τρίτη. Τελευταία φορά που είχε ευρεθεί στο 7,9% ήταν στις 2 Νοεμβρίου 2016, ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα η απόδοση του εν λόγω χρεογράφου είχε υποχωρήσει έως και το 6,4%.

Η απόδοση του διετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 9,3%, από 6,4% την προηγούμενη Τρίτη. Τελευταία φορά που είχε ευρεθεί στο 9,3% ήταν στις 27 Ιουνίου 2016, ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα η απόδοση του εν λόγω χρεογράφου είχε υποχωρήσει έως και το 4,5%!

Η απόδοση του 15ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 8,4%, από 7,4% την προηγούμενη Τρίτη. Τελευταία φορά που είχε ευρεθεί στο 8,4% ήταν στις 1 Νοεμβρίου 2016, ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα η απόδοση του εν λόγω χρεογράφου είχε υποχωρήσει έως και το 6,8%.

Η απόδοση του 30ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 7,9%, από 7,2% την προηγούμενη Τρίτη. Τελευταία φορά που είχε ευρεθεί στο 7,9% ήταν στις 21 Οκτωβρίου 2016, ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα η απόδοση του εν λόγω ομολόγου είχε υποχωρήσει έως και το 6,8%.

Να σημειωθεί πως η επανάκαμψη της αβεβαιότητας ουσιαστικά ακυρώνει τα κέρδη από τις ανακοινώσεις του ESM για μέτρα που θα οδηγήσουν σε σωρευτική μείωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ κατά 20% μέχρι το 2060 και θα περιορίσουν τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας κατά περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες στον ίδιο χρονικό ορίζοντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ