ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε προ κρίσης επίπεδα οδεύει το ΑΕΠ της Ισπανίας

Σε προ κρίσης επίπεδα οδεύει το ΑΕΠ της Ισπανίας

Θετικά είναι τα σήματα που έρχονται από την οικονομία της ευρωζώνης, ιδιαίτερα από την Ισπανία που κατέγραψε νέα ισχυρή ανάπτυξη. Καλά είναι τα μηνύματα από χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.

Η οικονομία της Ισπανίας κατέγραψε ισχυρή ανάπτυξη 3,2% για το 2016, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, η ΙΝΕ.

Πλέον, εάν συνεχιστεί και φέτος η ισχυρή ανάπτυξη, τότε το ΑΕΠ της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρωζώνη θα φτάσει στα επίπεδα της προ κρίσης εποχής. Σύμφωνα με την ΙΝΕ, το ΑΕΠ της Ισπανίας αυξήθηκε το τέταρτο τρίμηνο κατά 0,7%.

Τα νέα στοιχεία αποτελούν ανάσα για την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος έχει υποσχεθεί ότι η ανάπτυξη αποτελεί βασικό στοιχείο της οικονομικής του πολιτικής με απώτερο στόχο τη δημιουργία όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας.Την ίδια στιγμή στη Γερμανία ο πληθωρισμός αναμένεται να καταγράψει νέα σημαντική άνοδο, σημάδι ότι η οικονομική δραστηριότητα αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, ο πληθωρισμός στη Γερμανία διαμορφώθηκε σε 1,9% για τον Ιανουάριο, φτάνοντας ουσιαστικά το στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία έχει πενταπλασιαστεί από τον Σεπτέμβριο και μετά φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2013. Το μεγάλο θέμα είναι τι θα κάνει τώρα η ΕΚΤ η οποία βλέπει τις τιμές να αυξάνονται στη Γερμανία αλλά να παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα σε πολλές άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Παράλληλα άνοδο παρουσιάζει η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Ολλανδία που είναι η πέμπτη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης ύστερα από αυτή της Ισπανίας. Η εμπιστοσύνη των βιομηχανιών αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από το 2008. Σε ολόκληρη τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έχει αυξηθεί κοντά σε υψηλά έξι ετών. Αστάθμητος παράγοντας που μπορεί να πλήξει το κλίμα στην Ευρώπη, πάντως, αποτελούν οι επερχόμενες εκλογές κυρίως στη Γερμανία και τη Γαλλία, όπου μια νέα ενίσχυση του λαϊκισμού μπορεί να προκαλέσει νέες προκλήσεις.