ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτός ενδικοφανούς προσφυγής τα τέλη κυκλοφορίας

Φορολογούμενοι που αμφισβητούν αποφάσεις της εφορίας σχετικές με τα τέλη κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τους μπορούν να προσφύγουν απευθείας στη Δικαιοσύνη, καθώς δεν υποχρεούνται στην υποβολή ενδικοφανούς προσφυγής.

Με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή ξεκαθαρίζεται πως σε περιπτώσεις αμφισβήτησης πράξεων της φορολογικής διοίκησης που αφορούν στα τέλη κυκλοφορίας δεν εφαρμόζονται οι διατάξεων του άρθρου 63 του ν.4174/2013 περί της άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής.

Όπως ξεκαθαρίζει η απόφαση Πιτσιλή τα τέλη κυκλοφορίας αφενός δεν κατονομάζονται ρητώς στο ν.4174/2013, αφετέρου δεν περιλαμβάνονται στο παράρτημα του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και επομένως δεν υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του.

«Κατόπιν των ανωτέρω, οποιεσδήποτε πράξεις εκδίδονται από τη φορολογική διοίκηση σε βάρος φορολογουμένων αναφορικά με τέλη κυκλοφορίας δεν υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 63 Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και επομένως προσβάλλονται απευθείας στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια», αναφέρει η απόφαση Πιτσιλή.

Η ενδικοφανής προσφυγή είναι μία διαδικασία που οφείλει υποχρεωτικά να ακολουθήσει ο φορολογούμενος όταν θελήσει να αμφισβητήσει μία πράξη της φορολογικής αρχής, ρητή ή σιωπηρή, πριν επιλέξει το δρόμο της άσκησης προσφυγής ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων.

Ο φορολογούμενος με την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής μπορεί να ζητήσει την τροποποίηση ή την ακύρωση της προσβαλλόμενης πράξης μέσω της συνολικής επανεξέτασης της υπόθεσής του. Για το σκοπό αυτό μπορεί να προβάλλει και πραγματικούς και νομικούς ισχυρισμούς προσκομίζοντας για την απόδειξή τους κάθε σχετικό έγγραφο που έχει στη διάθεσή του σε ηλεκτρονική μορφή.

Αρμόδιο όργανο για την κατάθεση της ενδικοφανούς προσφυγής είναι η φορολογική αρχή που εξέδωσε την πράξη εις βάρος του φορολογούμενου ή που αρνήθηκε σιωπηρώς ένα αίτημα που υπέβαλε ο φορολογούμενος. Η φορολογική αρχή αποστέλλει την ενδικοφανή προσφυγή και τα σχετικά έγγραφα στο αρμόδιο όργανο εξέτασης εντός επτά ημερών από την κατάθεσή τους. Αρμόδιο όργανο εξέτασης της ενδικοφανούς προσφυγής είναι η Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.

Ο φορολογικός νομοθέτης έχει προβλέψει δύο περιοριστικές περιπτώσεις κατά τις οποίες ο φορολογούμενος «συγχωρείται» αν δεν έχει ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή. Στην περίπτωση κατά την οποία η φορολογική αρχή δεν ενημέρωσε το φορολογούμενο για την υποχρέωσή του να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή πριν προσφύγει στη διοικητική δικαιοσύνη, ο φορολογικός δικαστής κρίνει παραδεκτή την άσκηση της δικαστικής προσφυγής.

Επίσης, αν η φορολογική αρχή δεν ενημέρωσε προσηκόντως το φορολογούμενο, δηλαδή γραπτώς κατά την επίδοση σε αυτόν της πράξης, σχετικά με την υποχρέωση άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής, την προθεσμία άσκησής της, το όργανο ενώπιον του οποίου πρέπει να κατατεθεί, τους όρους άσκησής της και τις συνέπειες της μη ασκήσεώς της, τυχόν απαράδεκτη άσκηση της δικαστικής προσφυγής εκ του λόγου της μη άσκησης ή της πλημμελούς άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής θεραπεύεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης