ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε κρίση οι κατασκευαστές ελβετικών ρολογιών

Το 2016 ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές για τους κατασκευαστές ελβετικών ρολογιών. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά περίπου 10% παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη βουτιά των τελευταίων επτά ετών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χιλιάδες πανάκριβα ρολόγια βρίσκονται απούλητα στις προθήκες καταστημάτων πόλεων όπως το Χονγκ Κονγκ, που είναι η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο για ελβετικά ρολόγια.

Σύμφωνα με τους ελβετούς ωρολογοποιούς, οι εξαγωγές μειώθηκαν πέρυσι στα 19,4 δισ. δολάρια. Ο συνολικός αριθμός των ρολογιών που πουλήθηκε μειώθηκε κατά 9%, φτάνοντας τα 25 εκατ. κομμάτια. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση που έχει καταγραφεί μετά το 2009. Εκείνη τη χρονιά οι πωλήσεις είχαν σημειώσει βουτιά κατά 22% λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης που είχε ακολουθήσει την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Οι ελβετοί ωρολογοποιοί εκφράζουν πλέον την ελπίδα ότι η αγορά θα σταθεροποιηθεί μέσα στη φετινή χρονιά, αναφέροντας ότι τα μηνύματα είναι μέχρι τώρα καλά. Οι εταιρείες κατασκευής ρολογιών της Ελβετίας είχαν γνωρίσει πολύ μεγάλη ανάπτυξη στις αρχές της δεκαετίας του 2000, κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης της ζήτησης για ακριβά ρολόγια από αναπτυσσόμενες οικονομίες και κυρίως από την Κίνα.

Το Πεκίνο όμως εδώ και τέσσερα χρόνια έχει ξεκινήσει εκστρατεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά και της επίδειξης ακριβών αγορών από δημόσιους λειτουργούς. Αυτό είχε μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα τελευταία χρόνια κατά 50% οι πωλήσεις ακριβών ρολογιών στο Χονγκ Κονγκ. Είναι ενδεικτικό ότι αρκετές ελβετικές εταιρείες ακριβών ρολογιών αποφάσισαν να επαναγοράσουν μεγάλες ποσότητες από απούλητα στοκ για να μη δεχθούν σημαντικό πλήγμα οι τιμές. Επίσης προχώρησαν σε απολύσεις εκατοντάδων εξειδικευμένων υπαλλήλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης