ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «φθηνό» ευρώ στήριξε τις γαλλικές εξαγωγές

Με το δεξί μπήκαν στο 2017 οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Γαλλίας και της Γερμανίας, καθώς το ασθενές ευρώ αύξησε τις πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών. Παρ’ όλα αυτά οι πολιτικές εξελίξεις λόγω των επερχόμενων εκλογών σε πολλές χώρες εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο για την οικονομία, καθώς πολλοί φοβούνται ενίσχυση του λαϊκισμού.

Η οικονομική δραστηριότητα της Γαλλίας αυξήθηκε τον Ιανουάριο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πεντέμισι ετών, σύμφωνα με στοιχεία της HIS Markit, καθώς ο δείκτης ΡΜΙ για τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες αυξήθηκε από τις 53,1 στις 53,8 μονάδες. Ο ιδιωτικός τομέας στη Γαλλία εξακολούθησε να καταγράφει ισχυρή ανάπτυξη, ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Markit, οι οποίοι σημειώνουν ότι η αύξηση στη ζήτηση προϊόντων έχει θετικές επιπτώσεις και στην απασχόληση.

Τα προηγούμενα χρόνια η Γαλλία δεν είχε καταφέρει να δει την οικονομία της να αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς, με αποτέλεσμα η ανεργία στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης να έχει παραμείνει αμετάβλητη στο 10%. Σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις όμως τον Ιανουάριο η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα έχει παρουσιάσει βελτίωση, με τα επίσημα στοιχεία να αναμένονται στα τέλη του μήνα.

Καθοριστικό για τις εξελίξεις θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα τον Μάιο. Ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις και έχει υποσχεθεί ότι θα μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων και τις δημόσιες δαπάνες. Ταυτόχρονα η Markit προβλέπει αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και στη Γερμανία.

Εάν συνεχιστεί η τάση αυτή, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη κατά 0,4% για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ο οίκος αξιολόγησης Fitch, πάντως, προειδοποιεί ότι η άνοδος του λαϊκισμού μπορεί να αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για διάσπαση του ευρώ. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters δήλωσαν ότι μετά το Brexit και τη νίκη του Τραμπ στις ΗΠΑ η ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχει αρκετές δυνάμεις να αντισταθεί σε ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης