ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ESM: Μετά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μπαίνει «πάγος» στα μεσοπρόθεσμα

ESM: Μετά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μπαίνει «πάγος» στα μεσοπρόθεσμα
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Μπορεί τα Διοικητικά Συμβούλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να ενέκριναν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης τους κανόνες εφαρμογής μιας σειράς μέτρων για την βραχυπρόθεσμη ανακούφιση του ελληνικού χρέους, ωστόσο την ίδια στιγμή αποσαφηνίσθηκε επισήμως από τον ESM πως τα μέτρα για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους θα προσδιοριστούν μετά το τέλος του προγράμματος και εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Συγκεκριμένα, σε ενημερωτικό έντυπο με ερωτήσεις και απαντήσεις που εξέδωσε ο ESM ξεκαθαρίζεται πως το Eurogroup έχει αποσαφηνίσει ήδη από το Μάιο πως η Ελλάδα θα λάβει νέα ελάφρυνση χρέους για την περίοδο μετά το 2018, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Στην ενημέρωση του ESM τονίζονται τα εξής για το θέμα:

«Σε δήλωσή της, στις 25 Μαΐου 2016, η Ευρωομάδα αναφέρθηκε επίσης σε μια πιθανή δεύτερη δέσμη μέτρων, εάν απαιτηθεί, ακολουθούμενης της επιτυχούς υλοποίησης του προγράμματος του ESM από την Ελλάδα. Αυτά είναι τα επονομαζόμενα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Σε μακροχρόνια βάση, η Ευρωομάδα συμφώνησε σε έναν μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για την εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους σε περίπτωση που ανακύψει ένα πιο δυσμενές οικονομικό σενάριο».

Η αναφορά αυτή του ESM έρχεται να ψαλιδίσει τα φτερά της κυβέρνησης η οποία ήθελε να περιγραφούν προκαταβολικά τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους μετά το 2018, ενώ δυσκολεύει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα , καθώς το Ταμείο έχει θέσει την περιγραφή των μεσοπρόθεσμων παρεμβάσεων για την απομελιωση του βάρους του χρέους ως προϋπόθεση για να μετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ESM μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Διοικητικού του Συμβουλίου αναφέρει πως τα μέτρα για την βραχυπρόθεσμη ανακούφιση του ελληνικού χρέους αποσκοπούν στην μείωση του επιτοκιακού κινδύνου για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής μέρους του χρέους από κυμαινομένου επιτοκίου σε σταθερό ώστε να ελαφρυνθεί το βάρος αποπληρωμής τους χρέους. Το δε Συμβούλιο των Διοικητών του ESM ενέκρινε τα μέτρα μέσω έγγραφης διαδικασίας που περατώθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2017.

«Τα μέτρα που έχουν εγκριθεί από τα διοικητικά όργανα του ESM και του EFSF είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Εκτιμούμε ότι, όταν εφαρμοστούν πλήρως, θα πρέπει να οδηγήσουν σε σωρευτική μείωση του δείκτη χρέους προς ΕΠ κατά 20% μέχρι το 2060. Αναμένουμε, επίσης, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας να μειωθούν κατά περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες στο ίδιο χρονικό ορίζοντα», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Κατά τον ίδιο αυτή η σημαντική ελάφρυνση του χρέους δεν οδηγεί σε καμία δημοσιονομική επίπτωση για τα κράτη μέλη του ESM. «Αν και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα ελαφρύνουν το βάρος του χρέους της Ελλάδας, η τελική επιτυχία του προγράμματος έγκειται στη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση», τόνισε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM ενέκρινε τρεις παρεμβάσεις που στοχεύουν στη μείωση του κινδύνου των επιτοκίων για την Ελλάδα. Στη σχετική ανακοίνωση του ESM ξεκαθαρίζεται πως οι παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του χρέους «αναμένεται να είναι ουδέτερες για τις ελληνικές τράπεζες και χρειάζονται τη συγκατάθεσή τους για την εφαρμογή».

Η πρώτη περιλαμβάνει ανταλλαγή ομολόγων. Νέοι τίτλοι σταθερού επιτοκίου θα εκδοθούν και θα αντληθεί μετρητό για να αντικαταστήσει τα κυμαινόμενου επιτοκίου ομόλογα που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δεδομένου ότι τα νέα ομόλογα θα εκδοθούν με σταθερό επιτόκιο, το επιτοκιακό ρίσκο για την Ελλάδα θα μειωθεί.

Η δεύτερη περιλαμβάνει ανταλλαγή επιτοκίων. Το Ταμείο θα εμπλακεί σε συμφωνίες ανταλλαγής (swap) επιτοκίου, για να σταθεροποιήσει το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας και να μειώσει το ρίσκο η χώρα, ώστε να μη χρειαστεί να πληρώσει υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον.

Η τρίτη παρέμβαση προβλέπει προσαρμογή χρηματοδότησης. Ο ESM θα χρηματοδοτήσει μελλοντικές δόσεις προς την Ελλάδα με μακροπρόθεσμα ομόλογα, που θα ταιριάζουν με τις ωριμάνσεις των ελληνικών δανείων. Αυτό επίσης θα σταθεροποιήσει το επιτοκιακό κόστος για τη χώρα.

Να σημειωθεί πως οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ είχαν εγκρίνει τα μέτρα αυτά κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου το 2016.