Financial Times: Πόσα μπορεί να αντέξει ο ελληνικός λαός;
Με «ελληνική τραγωδία» παρομοιάζει την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα της κρίσης άρθρο του FT Magazine, που αναφέρει χαρακτηριστικά πως «αν και που η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν βρίσκεται πια στο μυαλό πολλών στην Ευρώπη, όμως εντός της χώρας, τα πράγματα γίνονται μόνο χειρότερα».
Ο συντάκτης του άρθρου, ανταποκριτής των Financial Times στην κεντρική Ευρώπη, Χένρι Φόι, ξεκινά την ιστορία του με ένα οδοιπορικό στην ελληνική επαρχία, με αφετηρία το χωριό Εφύρα στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου, ένα από τα σημεία που επισκέφθηκε ο Οδυσσέας, σύμφωνα με τον Όμηρο, όμως στη σύγχρονη εποχή δεν φιλοξενεί πια τόσο διάσημους επισκέπτες.
«Είμαστε σε κίνδυνο. Τα πάντα χειροτερεύουν, του χρόνου θα είναι ακόμα χειρότερα. Οι μεγάλοι άνθρωποι θα πεθάνουν, οι νέοι θα φύγουν. Χρειαζόμαστε βοήθεια», λέει ο δήμαρχος του χωριού, Άγγελος Πετρόπουλος, με τον ανταποκριτή των Financial Times να σημειώνει ότι παρόμοιες εκκλήσεις ακούγονται όλο και πιο συχνά στην Ελλάδα, έπειτα από περισσότερα από οκτώ χρόνια οικονομικής κρίσης.
Ενδεικτικά αναφέρει πως η χώρα χρωστά περί τα 320 δισ. ευρώ, την ώρα που η ανεργία έχει σκαρφαλώσει στο 23%, και στις ηλικίες 15-24 αγγίζει το 44%, το ένα πέμπτο των Ελλήνων ζουν χωρίς τα βασικά, όπως θέρμανση ή τηλεφωνική σύνδεση, ενώ το 15% του πληθυσμού διαβιούσε σε συνθήκες εξαιρετικής φτώχειας το 2015, ποσοστό που το 2009 ήταν μόλις 2%.
«Υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν καν να φάνε», λέει ο Άγγελος Πετρόπουλος, που εκτός από δήμαρχος του χωριού είναι και αρτοποιός, και πρόθυμος να παρέχει ψωμί δωρεάν σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.
Στη συνέχεια του άρθρου του, ο Φόι τονίζει πως η κοινωνική κρίση στην Ελλάδα έχει ενταθεί παρόλο που η χώρα εμφανίζεται να βρίσκεται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με δύο χρόνια πριν κι αυτό γιατί, ως αντάλλαγμα του bailout, οι αξιωματούχοι απαίτησαν περισσότερα μέτρα λιτότητας. Ακολούθησαν περικοπές δαπανών σε υγεία, παιδεία και ασφάλεια, αφήνοντας αβοήθητους τους ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Ο Φόι στη συνέχεια επιτίθεται στους αξιωματούχους της ΕΕ, οι οποίοι πανηγυρίζουν για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία όμως αντικατοπτρίζεται μόνο στα χαρτιά. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, με την απογοήτευσή τους να αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.
Η ελληνική επαρχία, που αποτέλεσε ασφαλές λιμάνι για πολλούς στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, σήμερα αποτελεί επίσης σκηνικό στο οποίο οι κάτοικοι δίνουν τη «μάχη» για την επιβίωση. Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο κλείσιμο σχολείων σε χωριά, στην μείωση των δρομολογίων των λεωφορείων, περικοπές που δυσχεραίνουν σημαντικά την ζωή των κατοίκων, σε συνδυασμό και με το "μαχαίρι" στις συντάξεις.
«Η τρόικα μας έχει καταστρέψει», λέει από την πλευρά της η υπεύθυνη του κοινωνικού παντοπωλείου της Εφύρας, Λίτσα Ανδριοπούλου, και προσθέτει: «Οι απαιτήσεις τους έχουν επηρεάσει τους φτωχότερους και όχι τους πλούσιους. Έχουν αλλάξει ως και οι ανθρώπινες σχέσεις, οι άνθρωποι κλείνονται στα σπίτια τους και δεν βγαίνουν, ενώ όσοι είχαν επιχειρήσεις τις έκλεισαν».
Ο Φόι συνέχισε το οδοιπορικό του στην ελληνική επαρχία, όμως επιστρέφοντας στην Αθήνα αντίκρισε χιλιάδες αστέγους αλλά και άπορους που συρρέουν στα κοινωνικά συσσίτια για ένα πιάτο φαγητό.