ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σίγουρα τα νέα μέτρα, αμφίβολη η συμμετοχή στο QE

Σίγουρα τα νέα μέτρα, αμφίβολη η συμμετοχή στο QE

Ένα είναι σίγουρο με τα σημερινά δεδομένα. Είτε φύγει είτε μείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα η λήψη μέτρων από την κυβέρνηση δείχνει αναπόφευκτη.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η μείωση του αφορολογήτου, η οποία θα προβλέπεται στο πλαίσιο του νέου κόφτη σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι με όπλο τον ενισχυμένο κόφτη θα πάρει μια δέσμευση για την μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους και έτσι η διαπραγμάτευση θα ξεμπλοκάρει στο επόμενο Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου ώστε να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Μάρτιο.

Πάντως, πολλοί αναλυτές θεωρούν κάτι τέτοιο εξαιρετικά απίθανο καθώς οι δανειστές δεν βιάζονται να κλείσουν τη συμφωνία, δεδομένου ότι δεν υπάρχει το επόμενο διάστημα σημαντική δανειακή υποχρέωση της Ελλάδας.

Εάν η λήψη μέτρων είναι σίγουρη και αναπόφευκτη σε κάθε περίπτωση δεν ισχύει το ίδιο και με τη συμμετοχή της Ελλάδος στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Εάν η χώρα μας δεν λάβει μια καθαρή δέσμευση από τους εταίρους της για πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους μετά το 2018, η ΕΚΤ δεν θα συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο QE, καθώς θα εξακολουθήσει να θεωρεί πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Αυτό είναι κάτι που ασκεί πρόσθετη πίεση στην ελληνική πλευρά προκειμένου να συνταχθεί με το ΔΝΤ το οποίο είναι εκείνο που ζητά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους να προσδιοριστούν από τώρα και σε κάθε περίπτωση πριν από τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.