ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 3,5 τρισ. δολάρια οι δαπάνες της παγκόσμιας αγοράς πληροφορικής

Παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, οι δαπάνες της παγκόσμιας αγοράς πληροφορικής θα αυξηθούν εφέτος κατά 2,7% σε σχέση με το 2016, ήτοι οι καταναλωτές θα ξοδέψουν σε παγκόσμιο επίπεδο περί τα 3,5 τρισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Gartner το 2017 θα είναι μια χρονιά ανάκαμψης των δαπανών της παγκόσμιας αγοράς πληροφορικής. Ορισμένες νέες μεγάλες τάσεις της τεχνολογίας, ήδη, δίνουν θετικές ενδείξεις, όπως το Cloud, το Βlockchain και η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Μάλιστα, η πορεία τους προδιαθέτει για αύξηση των δαπανών για την πληροφορική σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 2,7%. Ωστόσο, η πολιτική αβεβαιότητα σε κάποιες αγορές έχει καλλιεργήσει μια στάση αναμονής σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και δημόσιους φορείς αναφορικά με τις επενδύσεις στην πληροφορική» εξηγούν οι αναλυτές της Gartner.

Οι ίδιοι δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία της αγοράς το 2017, με τον προβληματισμό τους να συνδέεται με την παγκόσμια πολιτική αβεβαιότητα. Όπως διευκρινίζουν, αφενός θα υπάρξουν επιχειρήσεις και καταναλωτές που θα θελήσουν να εκμεταλλευθούν την ψηφιακή πρόκληση, αφετέρου όμως θα υπάρξουν και εκείνοι που θα αναβάλουν ή θα ακυρώσουν επενδύσεις στην πληροφορική.

Αναλυτικά, από τους επιμέρους τομείς της αγοράς, αυτός των συσκευών (PCs, tablets, ultramobiles και κινητά τηλέφωνα) θα παραμείνει στάσιμος το 2017, στα επίπεδα που είχε διαμορφωθεί το 2016, ήτοι στα 589 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Gartner (IT Spending Forecast: What Will Make Headlines in 2017), η παγκόσμια αγορά των Υπηρεσιών Πληροφορικής προβλέπεται να αυξηθεί 4,2% το 2017, στα 938 δισ. δολάρια.

Οι επενδύσεις στην «ψηφιακή επιχείρηση», στους «έξυπνους» αυτοματισμούς και στη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών με κριτήριο την καινοτομία θα συνεχίσουν να κατευθύνουν την αγορά.

Στον τομέα του Enterprise Software αναμένεται άνοδος της τάξεως του 6,8% το 2017, με την αξία της αγοράς να διαμορφώνεται σε 355 δισ. δολάρια, ενώ στην κατηγορία των Data Centre Systems προβλέπεται βελτίωση κατά 2,6% το τρέχον έτος στα 175 δισ. δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης