Μαύρη πρόβλεψη από Τόμσεν: Σε 21 χρόνια θα μειωθεί η ανεργία
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα μειώσει την ανεργία της στο 7,8%, δηλαδή στα προ κρίσης επίπεδα το αργότερο το 2038, διατύπωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν μιλώντας σε εκδήλωση του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον.
Μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση βιβλίου σχετικά με τη ζώνη του ευρώ ο Τόμσεν ανέφερε πως αν και οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ευρωζώνης δεν είναι άσχημες, ωστόσο οι χώρες της νομισματικής ένωσης έχουν ανακτήσει ελάχιστη δυναμική μετά την κρίση. «Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές δείχνουν μια αδύναμη οικονομική επέκταση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Για να ενδυναμώσει τη σχετική επιχειρηματολογία ανάφερε πως θα απαιτηθεί να περάσουν 21 χρόνια για να μειώσει η Ελλάδα την ανεργία της στα επίπεδα προ της κρίσης (7,8%), η Ιταλία θα χρειαστεί 12 χρόνια για να περιορίσει την ανεργία της στα προ κρίσης επίπεδα, η Πορτογαλία 10 και η Ισπανία 6.
Ο Τόμσεν επιβεβαίωσε τις διεθνείς στατιστικές ότι οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από κάθε άλλο Ευρωπαίο, ωστόσο είπε πως αυτό γίνεται διότι η νομοθεσία δεν είναι ευέλικτη για τις απολύσεις και έτσι το υφιστάμενο εργατικό προσωπικό πιέζεται να αποδίδει περισσότερο!
Ο ίδιος είπε πως το ΔΝΤ είναι ανήσυχο για την τάση αποδόμησης της Ευρώπη, εννοώντας εμμέσως το Brexit.
«Η διαθρωτική ανεργία, ο αποπληθωρισμός και το υψηλός χρέος είναι κληρονομιές της οικονομικής κρίσης», είπε και προσέθεσε πως έξι χώρες της ευρωζώνης έχουν σήμερα χρέος που ξεπερνάει το 100% του ΑΕΠ.
Ο ίδιος αναγνώρισε το ρόλο της δημοσιονομικής πολιτικής στη συνοχή της ζώνης του ευρώ λέγοντας με νόημα πως «η νομισματική ένωση δεν είναι πολιτική ένωση και αυτό είμαι σημαντικό πρόβλημα».
Κυρίως εστίασε στο ότι σήμερα δεν υπάρχει καμία δέσμευση, ώστε οι χώρες με δημοσιονομικό χώρο να πραγματοποιούν μεταβιβάσεις σε χώρες που δεν έχουν δημοσιονομικό χώρο. «Υπάρχει ηθικός κίνδυνος», ανέφερε για το συγκεκριμένο ζήτημα ο Τόμσεν, προσθέτοντας πως οι αδύναμες χώρες θα πρέπει να κάνουν διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να υπάρξουν δημοσιονομικές μεταβιβάσεις από τις πλουσιότερες χώρες .
Ο ίδιος αφενός τόνισε πως η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα πρέπει να παραμείνει επεκτατική, από την άλλη ανάφερε πως οι μικρότερες χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να κάνουν πολίτικο χώρο. «Δεν πρέπει να επαιτούν, αλλά να κάνουν μεταρρυθμίσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Δανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ.