Η «εναλλακτική» Σόιμπλε για το ΔΝΤ προβληματίζει την ΕΕ
Συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι μετά το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου θα καταστεί δυνατή η επάνοδος των θεσμών στην Αθήνα εμφανίζονται Κοινοτικοί αξιωματούχοι, χωρίς ωστόσο να προχωρούν και σε προβλέψεις για το χρόνο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.
Όπως τονίζουν το ζητούμενο είναι η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί πριν τις εθνικές εκλογές στην Ολλανδία στις 15 Μαρτίου, διότι ακολούθως θα ξεκινήσει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος Γαλλία (23 Απριλίου και 7 Μαΐου) και Γερμανία (17 Σεπτεμβρίου) και θα πρέπει να αποφθεχθεί να αναδειχθεί η ελληνική υπόθεση ως θέμα στις προεκλογικές εκστρατείες των εν λόγω χωρών.
Οι ίδιες πηγές δήλωσαν στο CNN Greece πως τα εμπόδια δεν είναι ανυπέρβλητα και ότι εάν υπάρξει βούληση θα μπορέσουν να γεφυρωθούν οι διαφορές για τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά. Στην ίδια βάση εξέφραζαν την απογοήτευση τους ότι ζητήματα στα ενεργειακά που είχαν μπει σε τροχιά, εξετράπησαν εκ νέου.
Την ίδια στιγμή, προβληματισμό εκφράζουν οι ίδιες πηγές για το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τις δημόσιες τοποθετήσεις του αναφέρεται στην εναλλακτική ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ, υποστηρίζοντας πως αυτές οι αναφορές αποπροσανατολίζουν από το υφιστάμενο πρόγραμμα.
«Μπορεί ο Γερμανός υπουργός να λέει πως δεν θα συνιστούσε στην Ελλάδα έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά την ίδια στιγμή δίνει αυτήν την επιλογή στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτό από μόνον του μπορεί να καθυστερήσει την αξιολόγηση ακόμη περισσότερο, ειδικά εάν η ελληνική πλευρά μπει στον πειρασμό να βολιδοσκοπήσει το τι θα εμπεριείχε ένα τέτοιο πρόγραμμα», αναφέρουν σχετικά οι πηγές της ΕΕ.
Η Κομισιόν θα επιθυμούσε να βρεθεί μια χρυσή τομή με το ΔΝΤ για να καλυφθεί με πειστικό τρόπο το δημοσιονομικό κενό του 2018, αλλά και οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2021, ωστόσο στελέχη της δεν σχολιάζουν το μείγμα των μέτρων που θα οδηγούσε σε αυτό παραπέμποντας σε αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Στην ίδια βάση δεν τοποθετούνται ούτε αρνητικά ούτε θετικά στην ελληνική πρόταση για επέκταση του κόφτη αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης έως το 2021 με προκαταβολική περιγραφή των μέτρων, αλλά όχι με τη ψήφιση τους, κάτι που όμως το ΔΝΤ φαίνεται να θέτει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.
Το βάρος στην αξιολόγηση
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου της αποφεύγουν κυβέρνησης να εισέρθουν στον πυρήνα των δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ από το σημερινό πρόγραμμα του ESM. Ξεκαθαρίζουν ωστόσο πως το σημερινό πρόγραμμα που τρέχει από τον Ιούλιο του 2015 είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο το ΔΝΤ δεν μετέχει χρηματοδοτικά εξ αρχής και κανείς έως τώρα δεν το χαρακτήρισε «παρωχημένο».
Τα ίδια στελέχη προσθέτουν πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να ξεκαθαρίσει στο γερμανικό Κοινοβούλιο για ποιους λόγους δεν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα , εάν αυτό τελικά γίνει και να εξηγήσει κυρίως γιατί ο ίδιος δεσμεύτηκε εξ αρχής για την παρουσία του Ταμείου, αφού δεν μπορούσε να την εγγυηθεί.
«Το πρόγραμμα υλοποιείται και εφαρμόζεται ανεξάρτητα από τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Δεν προβλέπεται κάποια διάταξη ή αναφορά που να προβλέπει ότι εάν δεν συνεισφέρει οικονομικά το Ταμείο, αυτό ακυρώνεται ή αναθεωρείται», αναφέρουν.