ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως «γεμίζουν» τα βιβλία των τραπεζών ώστε να στεφθεί με επιτυχία η ανακεφαλαιοποίηση

Πως «γεμίζουν» τα βιβλία των τραπεζών ώστε να στεφθεί με επιτυχία η ανακεφαλαιοποίηση
Ευρωκίνηση Στέλιος Μισίνας

Σε εξέλιξη το book bulging των τραπεζών μέχρι την Τρίτη «ποντάροντας» στην αναστροφή του κλίματος μετά το EuroWrokingGroup της Κυριακής.

Τα βιβλία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αναμένεται να μείνουν ανοικτά έως και τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να «αποκομίσουν» τα οφέλη από την επικείμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για τα προαπαιτούμενα, η οποία εφόσον επιτευχθεί θα επικυρωθεί από το Eurogroup τη Δευτέρα.

Οι τραπεζίτες αναμένουν και ποντάρουν στην άρση της αβεβαιότητας, εκτιμώντας ότι η συμφωνία με τους δανειστές αποτελεί καταλύτη για την επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης.

Το ρεπορτάζ του CNN Greece https://www.cnn.gr/money/agores/story/5762/trapezes-agonas-dromoy-gia-na-oloklirothei-i-anakefalaiopoiisi επιβεβαιώνεται πλήρως για τα... εμπόδια που πρέπει να υπερπηδήσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μετά την «εμπλοκή» στο Eurogroup της Δευτέρας με τα «κόκκινα» δάνεια να εξελίσσονται σε τροχοπέδη.

Η Τρίτη είναι κομβική ημέρα, καθώς σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που μίλησαν στο CNN Greece, με την συμφωνία όχι απλώς θα αρθεί το μεγαλύτερο μέρος της αβεβαιότητας για τη χώρα και έτσι θα αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον για να μπουν κεφάλαια στα τέσσερα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα, αλλά θα αυξηθούν και οι τιμές που προσφέρουν οι επενδυτές για τις μετοχές. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι τις προηγούμενες ημέρες οι τιμές που εγγράφηκαν στα βιβλία προσφορών ήταν τουλάχιστον αποκαρδιωτικές, με τα ξένα funds να προσπαθούν να πάρουν μετοχές αντί μερικών σεντ.
Το book building περιλαμβάνει τη συλλογή των αιτήσεων αγοράς μετοχών που υποβάλλουν οι επενδυτές σε διαφορετικές τιμές, οι οποίες μπορεί να είναι κατώτερες ή ανώτερες από τη μέση τιμή του εύρους που θα ανακοινωθεί. Η τελική τιμή αγοράς των μετοχών διαμορφώνεται μετά το κλείσιμο του βιβλίου, ανάλογα με τις προσφορές που έχουν κατατεθεί.

Η συμφωνία σε επίπεδο Eurogroup ουσιαστικά θα δώσει την έγκριση για την εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και αποτελούν μέρος του «πακέτου» για τη στήριξη των τραπεζών, συνολικού ύψους 25 δισ. ευρώ.
Αυτό το σκηνικό είναι καθοριστικό για να ολοκληρωθεί η ιδιωτική τοποθέτηση και να κλείσουν τα βιβλία προσφορών των τραπεζών προς τους διεθνείς επενδυτές, κάτι που θα κρίνει την επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης.

Κεφαλαιακή κάλυψη

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς άνοιξε το βιβλίο προσφορών της την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου και θα το κρατήσει έως το απόγευμα της Τρίτης. Η τράπεζα έχει μπει στην τελική ευθεία για να ολοκληρώσει την ιδιωτική τοποθέτησή της και να «πιάσει» τον στόχο για την κάλυψη τουλάχιστον 1,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο των ασκήσεων αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Πειραιώς πρέπει να καλύψει κεφαλαιακό έλλειμμα 2,21 δισ. ευρώ, ωστόσο είχε ήδη κεφαλαιακό όφελος 600 εκατ. ευρώ από την πρόταση επαναγοράς ομολόγων.

Η Alpha Bank άνοιξε το βιβλίο της την προηγούμενη Τετάρτη https://www.cnn.gr/money/story/5918/anoixe-to-vivlio-prosforon-tis-alpha-bank-me-stoxo-tin-antlisi-1-6-dis-eyro, ενώ Εθνική και Εurobank εχθές, ουσιαστικά με μια εβδομάδα καθυστέρηση από τους αρχικούς προγραμματισμούς των διοικήσεών τους.
Στόχος της ΕΤΕ είναι η άντληση κεφαλαίων ύψους 1,6 δισ. ευρώ που καλύπτουν τις κεφαλαιακές της ανάγκες υπό το βασικό σενάριο. Μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης στο εξωτερικό η Εθνική επιδιώκει να αντλήσει τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, καθώς έχει ήδη συγκεντρώσει 691 εκατ. ευρώ από την αποδοχή της πρότασης μετατροπής ομολογιών σε μετοχές και προτίθεται να διενεργήσει δημόσια προσφορά στην Ελλάδα ως 160 εκατ. ευρώ.

Η Eurobank έχοντας τις δεσμεύσεις των μετόχων της Fairfax, WL, Ross, Brookfield και Highfields Capital εκκίνησε το βιβλίο προσφορών της. Η κοινοπραξία των μετόχων της δεσμεύεται να τοποθετήσει κατ’ ελάχιστον 353 εκατ. ευρώ που μπορεί υπό προϋποθέσεις να ανέλθει στα 584 εκατ. Σύμφωνα με πληροφορίες από ξένα funds, η Eurobank επιδιώκει να αντλήσει έως 150 εκατ. ευρώ από εγχώριους επενδυτές. Στόχος της τράπεζας παραμένει να εξασφαλίσει από ιδιώτες τα 2,1 δισ. ευρώ που είναι το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών υπό το δυσμενές σενάριο.