ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη παρέτειναν το QE

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης επειδή θέλησε να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης, γιατί φέτος αναμένονται σημαντικές πολιτικές αναμετρήσεις στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος. Αυτό δείχνουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ που συγκλήθηκε τον προηγούμενο μήνα, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Τον Δεκέμβριο η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που κανονικά έληγε τον Μάρτιο μειώνοντας ταυτόχρονα το συνολικό ποσό των μηνιαίων αγορών από τα 80 στα 60 δισ. ευρώ.

Φέτος θα διενεργηθούν εκλογικές αναμετρήσεις στην ευρωζώνη με πιο σημαντικές αυτές στη Γερμανία και στη Γαλλία. Με την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ο Μάριο Ντράγκι και οι συνεργάτες του επιδιώκουν να διατηρήσουν την οικονομική σταθερότητα σε μια περίοδο κατά την οποία μπορεί να προκληθούν αναταραχές «ειδικά όσον αφορά το πολιτικό περιβάλλον» όπως αναφέρουν τα πρακτικά, μετέδωσε η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ».

Ανησυχία προκαλεί επίσης στην ΕΚΤ η πορεία του πληθωρισμού, καθώς οι αυξήσεις τιμών που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου και όχι στη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη.

Πάντως, τουλάχιστον προς το παρόν η οικονομία στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο. Στα τέλη του 2016 η Γερμανία κατέγραψε την υψηλότερη ανάπτυξη των τελευταίων πέντε ετών, ενώ η βιομηχανική παραγωγή σε όλη την ευρωζώνη σημείωσε νέα βελτίωση. Ανάμεσα στις χώρες όπου η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε αύξηση είναι η Γαλλία και η Ιταλία.

Σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις από τη στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας, η ανάπτυξη στη χώρα διαμορφώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2016 σε 0,5% και σε ετήσια βάση έφτασε το 1,9%. Την ίδια περίοδο η βιομηχανική παραγωγή σε ολόκληρη την ευρωζώνη αυξήθηκε 1,5% σε μηνιαία βάση και 3,2% σε ετήσια βάση. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της παραγωγής ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων. Ολα τα στοιχεία προκάλεσαν έκπληξη σε αναλυτές και οικονομολόγους, που περίμεναν λιγότερο θετική πορεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης