ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βόμβα Σόιμπλε: Νέο μνημόνιο εάν φύγει το ΔΝΤ

Βόμβα Σόιμπλε: Νέο μνημόνιο εάν φύγει το ΔΝΤ

Προειδοποίηση πως τυχόν αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα προκαλέσει νέα διαπραγμάτευση και ένα νέο πρόγραμμα από τον ESM, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από την Γερμανική βουλή, απευθύνει ο γερμανός υπουργός οικονομικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία θα δημοσιευτεί την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα ο κ. Σόιμπλε δηλώνει ότι εάν τελικώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να υπάρξει λύση από την Ευρώπη και τον ESM, υπογραμμίζοντας ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις και έγκριση του νέου σχεδίου από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι «επέλεξε έναν μακρύ και επίπονο δρόμο. Το 2015 αποφάσισε να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της ως μέλος της ευρωζώνης και να απορρίψει την εναλλακτική λύση που ήταν η αποχώρηση από το ευρώ. Τώρα εμείς πρέπει από την πλευρά μας να επιμείνουμε στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων. Διαφορετικά το ευρώ δεν θα αντέξει στο χρόνο με την υπάρχουσα δομή. Εκτός αυτού θα ενταθούν, με απρόβλεπτες επιπτώσεις, οι αντιστάσεις κατά του ευρώ στο εσωτερικό μιας σειράς από χώρες της ευρωζώνης».

Στο ερώτημα για ποιο λόγο η ευρωζώνη, αντί να διαιωνίζεται η αντιπαράθεση με το ΔΝΤ, δεν συνεχίζει μόνη της το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα ο Β. Σόιμπλε απάντησε: «Σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τότε οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε μια δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος, όπως είχαμε προτείνει ήδη στην αρχή της ελληνικής κρίσης η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ και εγώ. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να επιβάλλουν όσα συμφωνήθηκαν σαφώς πιο αποτελεσματικά».

Στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι όπως φαίνεται είναι εν τέλει εφικτή η συνέχιση του προγράμματος χωρίς το Ταμείο ο κ. Σόιμπλε τόνισε: «Το τωρινό πρόγραμμα προϋποθέτει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν συνεχίσουμε μόνοι μας τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα. Τον ρόλο αυτό μπορούμε να τον αναθέσουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα δεδομένα και θα έπρεπε να διασφαλίσουμε προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής βουλής».
Στο ερώτημα τέλος αν μια αποχώρηση του Ταμείου θα προκαλούσε τριγμούς στην γερμανική πολιτική σκηνή και κυρίως το εσωτερικό των συντηρητικών κομμάτων, ο Σόιμπλε απάντησε: «Δεν θα προκαλέσει προβλήματα, διότι εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Σε περίπτωση όμως που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις από άλλους, τότε το τρέχων πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις».

Να τονισθεί πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήδη από τον προηγούμενο Οκτώβριο είχε καταθέσει πρόταση να μετατραπεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας σε ένα είδος ΔΝΤ που θα αναλάβει την αυστηρή επιτήρηση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων.

Ο κ. Σόιμπλε κατηγορεί επί χρόνια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θεσμικά έχει το καθήκον να ελέγχει και να περιφρουρεί την εφαρμογή των ευρωπαϊκών συνθηκών και κανόνων, ότι είναι υπερβολικά επιεικής απέναντι σε κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία.

«Ο ESM δεν θα κρίνει τα προσχέδια προϋπολογισμού από πολιτική άποψη, θα τα κρίνει εφαρμόζοντας αυστηρά τους κανόνες», είχε πει τότε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung. Προσέθεσε ότι σκέφτεται με ποιον τρόπο θα μπορούσε ο ESM να «αναπτυχθεί σταδιακά προς αυτήν την κατεύθυνση».

Μια δημοσιονομική ένωση χωρίς κοινή δημοσιονομική και οικονομική πολιτική είναι ατελής, η Ευρωζώνη «μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν έχει συγκεκριμένους κανόνες και τους τηρεί. Αυτό δεν είναι γερμανική εμμονή, αλλά αποτέλεσμα του σχεδιασμού και της ιδιαιτερότητας της νομισματικής ένωσης,

είχε πει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Πάντως ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις δήλωσε σήμερα πως το ΔΝΤ είναι πλήρως δεσμευμένο στο ελληνικό πρόγραμμα και ότι παρά τις καθυστερήσεις και τις διαφωνίες είναι πιθανόν το ΔΝΤ να συμμετέχει οικονομικά στο ελληνικό πρόγραμμα.