Ο Μοσκοβισί αποκάλυψε τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης
Το δημοσιονομικό κενό του 2018, τα εργασιακά και τα ενεργειακά συγκαταλέγονται σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί στα εκκρεμή προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης.
Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Γάλλος Επίτροπος έκανε λόγο για μια εποικοδομητική συνεργασία και σημείωσε πως οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν με εμπιστοσύνη και εντατική συνεργασία να συνεργάζονται τόσο στο πλαίσιο του Eurogroup, όσο και των άλλων θεσμών.
Για τη δεύτερη αξιολόγηση είπε πως απομένουν λίγα εκκρεμή θέματα και εκτίμησε πως θα μπορέσει να ολοκληρωθεί σύντομα. «Όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος», τόνισε και συμπλήρωσε ότι από τα 80 προαπαιτούμενα ελάχιστα είναι στο τραπέζι και έκανε ρητή αναφορά στην ενέργεια, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στο θέμα του δημοσιονομικού κενού.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για πολύ παραγωγική συζήτηση:
Η Ελλάδα είναι σε τροχιά ανάκαμψης με τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης. Κανένας από τους δυο μας δεν θέλει αυτό να μπει σε κίνδυνο με επιστροφή της αβεβαιότητας.
Ο ίδιος είπε πως νομοθετήθηκαν ήδη αρκετά από τα ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης και εστίασε στην προσοχή του στα μέτρα που θα απαιτηθούν για μετά το 2018 και στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.
«Έχουμε τρεις ομάδες θεμάτων. Τις μεταρρυθμίσεις, τα δημοσιονομικά μετά το 2018 και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Είμαστε σε ένα στάδιο που μπορούμε να τα συζητήσουμε όλα μαζί και αυτό επιταχύνει τη διαδικασία», σημείωσε.
Ο υπουργός δεν θέλησε να αποσαφηνίσει το εάν το Eurogroup θα λάβει αποφάσεις για την Ελλάδα τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο και σαρκάστηκε να δηλώσει πως υπάρχει θετικό μομέντουμ είπε και πως όσο γρηγορότερα τόσο το καλύτερο θα είναι για την Ελλάδα.
Ερωτηθείς για το ΔΝΤ ανέφερε πως θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του και να καταλήξει για τη θέση του στο πρόγραμμα και το επίπεδο συμμετοχής του. "'Εχω ακούσει πολλές φορές ότι μένουμε από χρόνο".
Ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε ακόμη για το ΔΝΤ ότι η παρουσία του προσφέρει εξασφάλιση σε κάποια κράτη μέλη και πως η Κομισιόν αναζητά συλλογικές λύσεις για το θέμα.