Οι Γερμανοί πιέζουν την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια
Αυξάνονται συνεχώς οι πιέσεις της Γερμανίας προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αλλάξει τη νομισματική της πολιτική και να κλείσει τους κρουνούς της άπλετης ρευστότητας.
Η Γερμανία θέλει αύξηση επιτοκίων επειδή ο πληθωρισμός στη χώρα αυξάνεται, με αποτέλεσμα τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων να ροκανίζουν τις αποταμιεύσεις των καταθετών – ιδιωτών και ταμείων – στη χώρα. Επίσης τα χαμηλά επιτόκια αυξάνουν τις προκλήσεις για τις τράπεζες πλήττοντας την κερδοφορία τους. Η ΕΚΤ από την πλευρά της, πάντως, δεν φαίνεται να ετοιμάζεται να αλλάξει πολιτική μέσα στους επόμενους μήνες.Η γερμανική ένωση τραπεζών χθες προειδοποίησε ότι τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ δημιουργούν προβλήματα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κάλεσε τον Μάριο Ντράγκι να αρχίσει να εξετάζει «μια πολύ προσεκτική αλλαγή κατεύθυνσης», όπως μετέδωσε στο Reuters.
Η ένωση γερμανικών τραπεζών κρατά πάντως μετριοπαθή στάση απέναντι στην ΕΚΤ, αφού αναγνωρίζει ότι στην ευρωζώνη υπάρχουν ακόμη προβλήματα που απαιτούν αντιμετώπιση μέσω χαλαρής νομισματικής πολιτικής, κάτι που δεν κάνει στον ίδιο βαθμό το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών της χώρας Γενς Σπαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, η επεκτατική πολιτική της ΕΚΤ έχει αρκετές παρενέργειες, όπως τις χαρακτήρισε, και κάλεσε τον Μάριο Ντράγκι να αρχίσει να εξετάζει το πώς θα τερματίσει την πολιτική αυτή.
Οι δηλώσεις αυτές μόνο τυχαίες δεν είναι καθώς η Γερμανία ετοιμάζεται για τις γενικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν φέτος. Οι Γερμανοί είναι παραδοσιακά έθνος αποταμιευτών και τα μηδενικά επιτόκια που υπάρχουν σήμερα αποτελούν πηγή πολλών διαμαρτυριών τόσο από καταθέτες όσο και από ταμεία που διατηρούν τα διαθέσιμά τους στις τράπεζες. Τους τελευταίους μήνες ο πληθωρισμός σε πολλές χώρες της ευρωζώνης αλλά κυρίως στη Γερμανία έχει αρχίσει να αυξάνεται πυροδοτώντας νέο γύρο τέτοιων συζητήσεων. Ο Γενς Σπαν είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Ανγκελα Μέρκελ.
Ερευνα που πραγματοποίησε το Reuters σε παράγοντες της αγοράς έδειξε ότι η ΕΚΤ μετά τον Απρίλιο αναμένεται να μειώσει ακόμη περισσότερο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση στην ποσοτική χαλάρωση, αλλά ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα ποσά που δαπανά κάθε μήνα για την αγορά κρατικών ομολόγων καθώς προσπαθεί να πετύχει μια δύσκολη ισορροπία.