Από καλοκαίρι και βλέπουμε η συμμετοχή της Ελλάδος στο QE
Η ένταξη της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το περίφημο QE, μοιάζει να μην είναι τόσο κοντά όσο την εμφανίζει η κυβέρνηση. Μάλιστα, εάν το κλείσιμο της αξιολόγησης καθυστερήσει και εισέλθουμε στο Μάρτιο, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση στο QE το νωρίτερο τον Ιούλιο.
Με βάση το ημερολόγιο των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το θέμα της ελληνικής συμμετοχής στο QE μπορεί να εξετασθεί, είτε στις 9 Μαρτίου, είτε στις 27 Απριλίου, είτε στις 8 Ιουνίου, οπότε θα διεξαχθεί η πανηγυρική συνεδρίαση της Διοίκησης της ΕΚΤ στο Ταλίν της Εσθονίας.
Η 9η Μαρτίου θεωρείται «άπιαστη» ημερομηνία, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση έχουν καθυστερήσει σημαντικά. Η δεύτερη πιθανή ημερομηνία, αυτή της 27ης Απριλίου θεωρείται εξίσου δύσκολη για τη λήψη απόφασης, ακόμη και εάν έχει κλείσει ενδιάμεσα η δεύτερη αξιολόγηση. Γιατί;
Η ΕΚΤ θεωρεί ανεπαρκή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για να προχωρήσει σε ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποδοχή των ελληνικών τίτλων στο QE. Έτσι, ακόμα και αν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, η οποία αποτελεί και αυτή προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας στο QE, η Ευρωτράπεζα δεν πρόκειται να δώσει το «πράσινο φως» αν δεν υπάρχουν δεσμεύσεις των Ευρωπαίων για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Αυτές οι διασφαλίσεις θα απαιτήσουν κάποιο χρόνο για να παρασχεθούν.
Έτσι, η πλέον ρεαλιστική ημερομηνία για τη λήψη της απόφασης της ΕΚΤ για συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι εκείνη της 8ης Ιουνίου 2017. Αν και η εξέλιξη αυτή θα συνεπάγεται πως το κόστος δανεισμού του Δημοσίου και συνακόλουθα το κόστος χρήματος για τις επιχειρήσεις θα παραμείνει και το 2017 σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο δεδομένης της κατάστασης στο μέτωπο της αξιολόγησης, είναι το καλύτερο δυνατό σενάριο για την Ελλάδα.