Πλειστηριασμοί, κόκκινα δάνεια και ασφαλιστικό στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων
Τις λίστες με όλα τα εκκρεμή προαπαιτούμενα έχουν θέσει προς συζήτηση κυβέρνηση και θεσμοί με στόχο να διευθετηθούν έως το EuroWorking Group της Δευτέρας.
Σήμερα το απόγευμα οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης θα πιάσουν το μίτο της διαπραγμάτευσης από εκεί που τον άφησαν χθες βράδυ, επιχειρώντας να έλθουν σε συμφωνία με τους πιστωτές για τους πλειστηριασμούς, τα «κόκκινα» δάνεια, τις τιμές των γενόσημων φαρμάκων, τις 100 δόσεις και τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
ΔΝΤ,ΕΕ, ΕΚΤ και ESM ζητούν συμπληρωματικές λύσεις για το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων με σκοπό να προστατεύονται μόνον όσοι αντικειμενικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Αν και η κυβέρνηση θέλει να προστατεύεται το 55% των οφειλετών από τους πλειστηριασμούς, ωστόσο όλα πλέον δείχνουν ότι θα υποχωρήσει σε χαμηλότερο ποσοστό. Ειδικά στην περίπτωση που επαληθευτούν οι πληροφορίες που φέρουν την κυβέρνηση να δέχεται το αρχικό όριο των 180.000 ευρώ που έθετε ως αντικειμενική αξία για την προστασία της πρώτης κατοικίας να μειωθεί τελικά στις 150.000 ευρώ.
Ακανθώδες είναι και το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με τους θεσμούς να ζητούν από την ελληνική πλευρά να προσδιορίσει πριν την ανακεφαλαιοποίηση τη στρατηγική διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Ο Γιώργος Σταθάκης αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα τις σχετικές θέσεις στους επικεφαλής των κλιμακίων. Ο ελληνικός σχεδιασμός προβλέπει τις πωλήσεις συγκεκριμένων δανείων σε funds, εξωδικαστική διαδικασία ρύθμισης οφειλών, κ.α..
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό έως το τέλος Φεβρουαρίου θα τεθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ξεχωριστό χρονοδιάγραμμα για κάθε τράπεζα με το ακριβές ποσοστό κατά το οποίο θα πρέπει να μειώνει το χαρτοφυλάκιο των «κόκκινων» δανείων. Προς την κατεύθυνση αυτή η Τράπεζα της Ελλάδος θα κατηγοριοποιήσει τα δάνεια των τραπεζών και με βάση αυτή την κατηγοριοποίηση θα αξιολογεί την ικανότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων να πιάσουν τους στόχους τους σε κάθε κατηγορία μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ο Προϋπολογισμός 2016
Μεγάλο κομμάτι των σημερινών συζητήσεων αναμένεται να αφιερωθεί στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, στις αλλαγές στη φορολογία και στον υπό κατάρτιση Προϋπολογισμό 2016.
Δεδομένου ότι έως τις 20 Νοεμβρίου θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ο Προϋπολογισμός 2016, αλλά και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2019, κυβέρνηση και θεσμοί θα συζητήσουν τόσο για τα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ που εκκρεμούν προκειμένου να επιτευχτεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,50% του ΑΕΠ το 2016, όσο και για το μακροοικονομικό σενάριο της περιόδου 2017-2019.
Τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και ειδικά τα έσοδα από την πρόσθετη φορολόγηση των παιγνίων του ΟΠΑΠ θα βρεθούν στο επίκεντρο, όπως και άλλες δημοσιονομικές παρεμβάσεις που παραμένουν ακόμη στα χαρτιά, όπως οι αλλαγές σε φορολογία και ασφαλιστικό.
Στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM προκρίνουν τη δημιουργίας ενός ταμείου κύριας ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους και ενός ταμείου επικουρικής ασφάλισης. Ακόμη, επιδιώκουν τη συσχέτιση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησής με τις συντάξιμες αποδοχές, αλλά και την αλλαγή του ποσοστού αναπλήρωσης σε όλες τις συντάξεις, κάτι που θα επιφέρει μεγάλες μειώσεις στις συντάξιμες αποδοχές.
Τέλος, οι θεσμοί αναμένουν την αυριανή ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την εξέλιξη του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του 2015, καθώς από το βάθος της ύφεσης θα εξαρτηθούν πολλές παράμετροι του προγράμματος.