ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τρεις μεγάλες προκλήσεις για την ΕΚΤ το 2017

Τουλάχιστον τρεις σημαντικές προκλήσεις αναμένεται να αντιμετωπίσει φέτος η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: ενίσχυση του λαϊκισμού, πιθανές παρενέργειες από τις σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για τους όρους του Brexit και τυχόν αναταράξεις που θα προκληθούν από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Οι αγορές ομολόγων χωρών της ευρωζώνης από την ΕΚΤ που άρχισαν τον Μάρτιο του 2015 αναμένεται τώρα να διαρκέσουν τουλάχιστον έως τα τέλη του 2017. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ θα ισχύει όταν γίνουν οι φετινές εκλογές στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, πιθανώς ακόμη και στην Ιταλία και την Ελλάδα, όπως σημειώνει το Bloomberg. Μια πιθανή αύξηση του λαϊκισμού, σε συνδυασμό με κόντρα που μπορεί να προκληθεί μεταξύ της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση με αφορμή τις συνομιλίες για το Brexit μπορεί να περιπλέξουν το έργο του Ντράγκι.

Παράλληλα οι κίνδυνοι αυξάνονται για την Κεντρική Τράπεζα καθώς ο Τραμπ ετοιμάζεται να αναλάβει τα ηνία των ΗΠΑ και – κρίνοντας από τις προεκλογικές του δηλώσεις – μπορεί να εφαρμόσει πολιτικές προστατευτισμού. Μεταξύ όσων έχει ζητήσει ο Τραμπ είναι να αυξήσει με ταχύτερους ρυθμούς τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία ήδη ακολουθεί αντίθετη νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ.

Επιπλέον οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί 25% από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα, συνολικά 50% το προηγούμενο έτος, δημιουργώντας τις προοπτικές για αύξηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη όπως ακριβώς θέλει η ΕΚΤ. Μια τέτοια εξέλιξη όμως μπορεί να αυξήσει τις φωνές από τα «γεράκια» στο Διοικητικό της Συμβούλιο, το οποίο μπορεί να ζητήσει τερματισμό της παροχής υψηλής ρευστότητας στην Ευρώπη.

Πλέον, τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες του νέους έτους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να παρακολουθεί τον πληθωρισμό πιο στενά από ποτέ. Η αύξηση τιμών του πετρελαίου και το ασθενέστερο ευρώ δείχνουν ότι ο Μάριο Ντράγκι θα μπορέσει πιο εύκολα να πετύχει τον στόχο της αύξησης των τιμών. Μια πιο έντονη ενίσχυση του πληθωρισμού όμως μπορεί να προκαλέσει κόντρες στο εσωτερικό της ΕΚΤ, καθώς όλο και περισσότερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας μπορεί να αρχίσουν να πιέζουν για να κλείσει η στρόφιγγα της άφθονης ρευστότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης