ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυστηρότεροι κανόνες προστασίας φορολογικών και δημοσιονομικών δεδομένων

Αυστηρότεροι κανόνες προστασίας φορολογικών και δημοσιονομικών δεδομένων

Αυστηρότερους κανόνες και βέλτιστες πρακτικές ασφάλειας αναφορικά με την επεξεργασία προσωπικών, φορολογικών, δημοσιονομικών και λοιπών δεδομένων υιοθέτησε το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα Δευτέρα από τον Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης Μιχάλη Χατζηθεοδώρου με απόφασή του, τέθηκε σε ισχύ από την 1 η Οκτωβρίου 2015 η νέα Πολιτική Ορθής Χρήσης Συστημάτων και Πληροφοριών για όλα τα συστήματα του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της συνεχούς βελτίωσης της ασφάλειάς τους.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η νέα πολιτική αξιοποιεί τη σημαντική και πολυεπίπεδη εμπειρία του υπουργείου Οικονομικών στη διαχείριση περιστατικών ασφάλειας, καθώς και την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε μέσα από συνεργασίες με διεθνείς, ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Χατζηθεοδώρου είχε βρεθεί στο επίκεντρο της υπόθεσης «υποκλοπής» των ΑΦΜ των πολιτών που είχε αποκαλύψει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και η οποία ποτέ δεν τεκμηριώθηκε.

Ήδη για την υπόθεση εκείνη η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης είχε ξεκαθαρίσει πως έχει θεσπίσει διαδικασίες αυστηρών προδιαγραφών που εγγυώνται την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και καθιστούν αδύνατες τέτοιου είδους επεμβάσεις από οποιονδήποτε.