ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurobank: Αναγκαία η ελάφρυνση του χρέους

Αναγκαία θεωρεί ειδική μελέτη της Eurobank την περαιτέρω σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους από τους πιστωτές του επίσημου τομέα, ώστε να αντιμετωπισθούν οι σημαντικές προκλήσεις χρηματοδότησης που θα αντιμετωπίσει το Ελληνικό Δημόσιο μετά το 2018.

Να σημειωθεί ότι στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016 αποφασίστηκε ένα πακέτο δράσεων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα που, όπως διευκρινίστηκε στη σχετική ανάλυση που υποβλήθηκε από τον ESM, η εφαρμογή του θα μπορούσε να μειώσει το ελληνικό δημόσιο χρέος και τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κατά 21,8 και 4,9 μονάδες βάσης αντίστοιχα ως ποσοστό του ΑΕΠ ως το 2060.

Αν και το προαναφερθέν πακέτο μέτρων βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα αποδείχθηκε πιο ενισχυμένο σε σχέση με τις προγενέστερες εκτιμήσεις, δεν κρίνεται επαρκές για την επίτευξη συνθηκών μεσομακροχρόνιας βιωσιμότητας κάτω από μια σειρά (λιγότερο ή περισσότερο) ρεαλιστικών υποθέσεων για την εξέλιξη των βασικών μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.

Οι βασικές στοχεύσεις μια πρόσθετης ελάφρυνσης του χρέους θα έπρεπε, σύμφωνα με τον Πλάτωνα Μονοκρούσο, επικεφαλής οικονομολόγο του ομίλου της Eurobank, να συμπεριλαμβάνουν μεταξύ των άλλων τη δημιουργία του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, τη σημαντική εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση των δανειακών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου μεσοπρόθεσμα και την αντιστάθμιση του κινδύνου που πηγάζει από το ενδεχόμενο απρόβλεπτων μεταβολών στα διατραπεζικά επιτόκια Euribor.

Το νέο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα θα μπορούσε δυνητικά να δομηθεί με τρόπο που θα ήταν συμβατός με το πλαίσιο που συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 25ης Μαΐου, ώστε να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της δημοσιονομικής θέσης της χώρας ακόμη και στην περίπτωση μιας μελλοντικής χαλάρωσης του υφιστάμενου μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά).

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αγορών από το Ευρωσύστημα διαπραγματεύσιμου χρέους το οποίο έχει εκδοθεί ή φέρει την εγγύηση της Ελληνικής Δημοκρατίας στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η μελέτη υποστηρίζει ότι αυτές θα μπορούσε να πραγματοποιηθούν υπό προϋποθέσεις το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις πλέον πρόσφατες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, η συνολική ονομαστική αξία ελληνικών τίτλων που θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο εν λόγω πρόγραμμα από τον Μάρτιο του 2017 (και κατά τη διάρκεια εφαρμογής του) υπολογίζεται, κατ’ ανώτατο όριο, στα 3 δισ. ευρώ που θα ισοδυναμούσε με ποσό μεγαλύτερο από την ετήσια αξία του τρέχοντος όγκου ημερησίων συναλλαγών ελληνικών κυβερνητικών τίτλων στη δευτερογενή αγορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης