ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιο αυστηροί οι έλεγχοι για το μαύρο χρήμα στην ΕΕ

Την αυστηροποίηση των ελέγχων στη διακίνηση μετρητών και πολύτιμων μετάλλων, κυρίως χρυσού, από τρίτες χώρες προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρότεινε η Κομισιόν. Η προσπάθεια αφορά την καταπολέμηση της διακίνησης μαύρου χρήματος, το οποίο μπορεί να είναι προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας ή να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Με βάση τις νέες προτάσεις, οι τελωνειακοί υπάλληλοι της ΕΕ θα μπορούν να διενεργούν αυστηρότερους ελέγχους όταν υποπτεύονται ότι μετρητά ή προπληρωμένες κάρτες αποστέλλονται με το ταχυδρομείο ή άλλες εταιρείες μεταφορών. Οι Αρχές θα μπορούν επίσης να κατάσχουν μετρητά ή πολύτιμα μέταλλα τα οποία μεταφέρονται από υπόπτους που προσπαθούν να μπουν στην ΕΕ.

Ηδη όσοι μεταφέρουν πάνω από 100.000 ευρώ σε μετρητά και θέλουν να μπουν σε χώρα της ΕΕ είναι υποχρεωμένοι να τα δηλώσουν στις αρμόδιες τελωνειακές Αρχές. Η Κομισιόν προτείνει τώρα να μπορούν οι Αρχές αυτές να κατάσχουν ακόμη και μικρότερα ποσά, «όταν υπάρχουν υποψίες για εγκληματική δραστηριότητα».

Αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν ότι ορισμένες από τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη χρηματοδοτήθηκαν με σχετικά μικρά ποσά, τα οποία όμως εστάλησαν στην Ενωση από τρίτες χώρες μέσω δικτύων εγκληματιών. Οι Βρυξέλλες επιθυμούν επίσης να ενοποιηθούν οι κανονισμοί καταπολέμησης μαύρου χρήματος από όλες τις χώρες, ώστε οι εγκληματίες να μη χρησιμοποιούν παραθυράκια λόγω των διαφορών που υπάρχουν σε εθνικές νομοθεσίες. Επίσης η Κομισιόν επιδιώκει να επιτευχθεί στενότερη συνεργασία μεταξύ των διωκτικών Αρχών όλων των χωρών. Η προσπάθεια για την υιοθέτηση αυστηρότερων ελέγχων σε ποσά που μπαίνουν στην ΕΕ από τρίτες χώρες ξεκίνησε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία. Τότε είχε διαπιστωθεί ότι οι τρομοκράτες είχαν χρηματοδοτηθεί με εικονικά νομίσματα όπως το bitcoin και με προπληρωμένες κάρτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης