ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινούν οι εκ τους σύνεγγυς διαπραγματεύσεις θεσμών – κυβέρνησης με στόχο συμφωνία έως τη Δευτέρα

Στην Αθήνα βρίσκονται οι επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ, της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ESM, οι οποίοι θα ξεκινήσουν ήδη από σήμερα τις συζητήσεις με την κυβέρνηση με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία έως τη Δευτέρα που θα ξεκλειδώσει τα 2 δισ. ευρώ της δόσης, αλλά και τα 10 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης. 

Ο αρχικός προγραμματισμός προβλέπει ότι τα κλιμάκια θα αναχωρήσουν στις 20 Νοεμβρίου, ημέρα που θα κατατεθεί στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2016. Συγκεκριμένα, έως τη Δευτέρα θα πρέπει να προχωρήσουν τα ακανθώδη ζητήματα του υφιστάμενου πακέτου προαπαιτούμενων, ώστε EuroWorking Group και ESM να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ.

Το πρώτο και σημαντικότερο ζήτημα είναι η ψήφιση του νόμου για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Το βασικό σενάριο για τους πλειστηριασμούς προστατεύει το 55% των δανειοληπτών καθώς προβλέπει όριο αντικειμενικής αξίας στις 180.000 ευρώ με προσαύξηση 50.000 ευρώ για το ζευγάρι και 25.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ το εισοδηματικό κριτήριο διαμορφώνεται στις 30.000 ευρώ.

Δεύτερο σημαντικό θέμα είναι η αποκρυστάλλωση της στρατηγικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Στο ζήτημα αυτό θα γίνει μια γενική προσέγγιση και θα οριοθετηθούν οι επόμενες κινήσεις.

Τρίτη εκκρεμότητα που θα πρέπει να ρυθμιστεί είναι οι αλλαγές στη διακυβέρνηση των τραπεζών, καθώς οι διατάξεις που ψηφιστήκαν από τη Βουλή προ δύο εβδομάδων δεν κρίθηκαν επαρκής.

Τέταρτο θέμα που θα πρέπει να προχωρήσει είναι το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων στο οποίο θα ενταχθούν το ΤΑΙΠΕΔ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Έως τη Δευτέρα θα πρέπει να υπάρξει ακόμη συμφωνία για τις ρυθμίσεις ληξιπροθέσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ώστε να είναι δυσκολότερη η ένταξη και ευκολότερη η απένταξη για όσους δεν τηρούν τις υποχρεώσεις. Έκτο ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί είναι οι τιμές των φαρμάκων η πατέντα των οποίων έχει λήξει.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι υπόλοιποι υπουργοί που εμπλέκονται στην εφαρμογή του Μνημονίου θα προσδιορίσουν με τα στελέχη των θεσμών και το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων για τη δόση του 1 δισ. ευρώ που αφορά στο ασφαλιστικό και στη φορολογία των αγροτών. Αυτό αναμένεται να ψηφισθεί από τη Βουλή στο διάστημα 23-30 Νοεμβρίου, προκειμένου εν συνεχεία οι θεσμοί να ολοκληρώσουν την πρώτη αξιολόγηση που θα ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης