ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Η λύση ESM για το χρέος στηρίζεται σε πλεόνασμα 3,5% έως το 2028

Νέα στοιχεία που τεκμηριώνουν πως η κυβέρνηση έχει δεχθεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2028, 3,2% του ΑΕΠ για τα επόμενα τουλάχιστον 5 χρόνια και 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2040 κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο τομεάρχης οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας, αποκαλύπτοντας πως το «παγωμένο» σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που κατήρτισε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας βασίζεται σε αυτές τις παραδοχές.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως η κυβέρνηση με την υπογραφή της στην τελευταία απόφαση του Eurogroup αποδέχθηκε ότι υφίσταται δημοσιονομικό κενό το 2018, το οποίο συμφώνησε να καλύψει με πρόσθετα μέτρα λιτότητας, επιβεβαίωσε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα παραμείνουν υψηλοί, για αρκετά χρόνια μετά το 2018, όπως άλλωστε είχε συμφωνήσει από το καλοκαίρι, παρά τις διαψεύσεις της και δεσμεύθηκε στην επίτευξη αυτών των υψηλών στόχων με την εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων και την επέκταση του «κόφτη».

Σχολιάζοντας την κυβερνητική θέση ότι η επικαιροποίηση του Μνημονίου δεν κάνει αναφορά σε πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2028, αλλά σε πλεονάσματα 3,5% «μεσοπρόθεσμη βάση» ο κ. Σταϊκούρας κατέθεσε στη Βουλή το σχέδιο του ESM για την ελάφρυνση του χρέους το οποίο κάνει συγκεκριμένη αναφορά στο στόχο για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2028.

«Η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους, τα οποία θα το μειώσουν κατά περίπου 20 ποσοστιαίες του ΑΕΠ το 2060. Μάλιστα. Η άσκηση όμως αυτή στηρίζεται σε ορισμένες παραδοχές. Σύμφωνα με την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, η επίτευξη αυτού του στόχου στηρίζεται στο βασικό σενάριο του περασμένου Μαΐου. Ποιο είναι όμως το βασικό σενάριο; Επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2028, 3,2% του ΑΕΠ για τα επόμενα τουλάχιστον 5 χρόνια και 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2040. Συνεπώς, αφού πανηγυρίζετε για τα μέτρα του χρέους, αποδέχεστε απόλυτα και συμφωνείτε με τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια», τόνισε ο τομεάρχης της ΝΔ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης