ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριήμερη διαπραγμάτευση χαμηλών προσδοκιών

Eurokinissi

Στις 3 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών.

Για «έντιμο συμβιβασμό» μίλησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει κάποιες υποχωρήσεις.

Ωστόσο, οι δανειστές επιστρέφουν όχι μόνο με το αγκάθι των μέτρων του ΔΝΤ στις αποσκευές τους αλλά και με έντονη δυσαρέσκεια για την εξαγγελία του Πρωθυπουργού σχετικά με την παροχή των 617 εκατ. ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και σε νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου. Η εξαγγελία αυτή άλλωστε αναμένεται να είναι από τα πρώτα θέματα που θα μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και οι λεπτομέρειές της θα εξεταστούν διεξοδικά.

Ο αρχικός σχεδιασμός των δανειστών προβλέπει πως θα αναχωρήσουν την Παρασκευή, παρότι δεν αποκλείεται να δοθεί κάποια μικρή παράταση στην πορεία.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θέλουν να κλείσουν σε πρώτη φάση τα μέτρα της αξιολόγησης, όπως το Εργασιακό και να αφήσουν για μετά τα μέτρα και τα πρωτογενή πλεονάσματα της περιόδου 2019-2020.

Κατά τον υπουργό Οικονομικών, η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει μέχρι τον Ιανουάριο. Στόχος είναι να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωση έως την άνοιξη του 2017, για να βγει η χώρα δοκιμαστικά στις αγορές στο τέλος του 2017, αρχές 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης