Οι Έλληνες υπερφορολογούνται, παρά το μεγάλο αφορολόγητο
Το 55% των Ελλήνων απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος. Αυτό αναφέρουν στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν σε μια κρίσιμη παρέμβαση του λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών στην Αθήνα για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.
Θέλοντας να αποδείξει πως η φορολογική βάση στην Ελλάδα δεν είναι διευρυμένη ο Τόμσεν υποστήριξε πως σε ονομαστικούς όρους, το αφορολόγητο όριο των 8.750 ευρώ που ισχύσει σήμερα στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στη ζώνη του ευρώ, υψηλότερο από ό, τι στη Γερμανία, την Ιταλία ή την Ισπανία και πως το 55% των Ελλήνων απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος όταν ο μέσος όρος για το υπόλοιπο της ζώνης του ευρώ είναι περίπου 8%.
Στη βάση αυτή το στέλεχος του ΔΝΤ υποστήριξε πως πέραν από το αφορολόγητο και οι ρυθμίσεις για την αποπληρωμή χρεών προς το Δημόσιο εκλαμβάνονται αναπόφευκτα από τους φορολογούμενους ως de facto φορολογική αμνήστευση με αποτέλεσμα σήμερα τα συσσωρευμένα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, να έχουν φτάσει τα 120 δισ. ευρώ περίπου στο 70 τοις εκατό του ΑΕΠ και οι μισοί από τους φορολογούμενους να καθυστερούν τις πληρωμές τους.
Κατά τον Τόμσεν οι μαζικές εξαιρέσεις δεν είναι κοινωνικά δίκαιες, δεδομένου ότι εμποδίζουν την Ελλάδα από το να συγκεντρώσει τα έσοδα που χρειάζεται να πληρώσει καλά στοχευμένες κοινωνικές παροχές ίδιες με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπως τα επιδόματα πρόνοιας και ανεργίας. Κατά την άποψή του δε η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με ταυτόχρονη μείωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα.
Αλλά είναι έτσι όπως τα λέει το στέλεχος του ΔΝΤ;
Η δυνατότητα του κράτους να χρηματοδοτήσει κοινωνικές παροχές δεν εξαρτάται μόνον από το ύψος των εσόδων από τους φόρους των νοικοκυριών, αλλά από το σύνολο των φορολογικών εσόδων και στον τομέα αυτό η Ελλάδα είναι πρωταθλητής!
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι φόροι που επιβάλλονται στα αγαθά και τις υπηρεσίες ανέρχονται στην Ελλάδα στο 15,4% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στα κράτη μέλη του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη στην Ευρώπη είναι 10,96% του ΑΕΠ και στην Γερμανία στο 10% του ΑΕΠ.
Βάσει των στοιχείων του ΟΟΣΑ οι φόροι που επιβάλλονται στην ακίνητη περιουσία ανέρχονται στην Ελλάδα στο 1,9% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στα κράτη μέλη του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη στην Ευρώπη είναι 1,8% του ΑΕΠ και στην Γερμανία στο 1,07% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και το μη μισθολογικό κόστος της μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Πρόκειται για τις ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου, το φόρο εισοδήματος και τις έκτακτες εισφορές που παρακρατούνται κατά την πληρωμή της μισθοδοσίας με ευθύνη του εργοδότη. Διεθνώς αυτό ονομάζεται φορολογική σφήνα (tax wedge). Το ύψος της «σφήνας» στην Ελλάδα είναι στο 39,25% του συνολικού εργατικού κόστους, όταν ο μέσος όρος στα κράτη μέλη του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη είναι 35,87% του συνολικού εργατικού κόστους.
Αλλά και οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλουν οι Έλληνες είναι αυξημένες καθώς ανέρχονται στο 10,6% του ΑΕΠ – προ το νόμου Κατρούγκαλου- όταν ο μέσος όρος στα κράτη μέλη του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη είναι 9% του ΑΕΠ.