Το ΔΝΤ κατέρχεται «αγριεμένο» στις διαπραγματεύσεις
Την αισιοδοξία πως η κυβέρνηση θα καταλήξει σε συμφωνία με τους θεσμούς σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πριν από τα Χριστούγεννα εξέφρασε μέσω ηχογραφημένου μηνύματος στο πλαίσιο του 18ου Ετήσιου Συνεδρίου της Capital Link στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Πάντως, αμετακίνητη στις θέσεις του ΔΝΤ για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα εμφανίζεται σύμφωνα με πληροφορίες η Ντέλια Βελκουλέσκου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Ρουμάνα επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα κατέρχεται στη διαπραγμάτευση με τη θέση πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι υπεραισιόδοξος και το ΔΝΤ θα μπει στο ελληνικό πρόγραμμα μόνον εάν υπάρξει βιώσιμο χρέος μαζί με τις μεταρρυθμίσεις.
Το ΔΝΤ δεν κρύβει πως υπάρχουν παράγοντες ανησυχίας για το ελληνικό πρόγραμμα και σε αυτούς συμπεριλαμβάνει τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα, τον όγκο των «κόκκινων» δανείων και τις αδύναμες δημοσιονομικές επιδόσεις.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Γκαμπριέλε Τζούντιτσε μιλώντας στο 18ο Ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum εμφανίσθηκε πιο αισιόδοξος και τόνισε πως αν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση τότε είναι πιθανό στα μέσα Ιανουαρίου μαζί με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος να βρίσκεται και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Μιλώντας στο συνέδριο το στέλεχος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Ρολφ Στράους τόνισε πως εφόσον εφαρμοστούν, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μπορούν να οδηγήσουν σε ελάφρυνσή του κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060.
Ο ίδιος δήλωσε ότι κεντρικός άξονας των βραχυπρόθεσμων μέτρων αφορά το «κλείδωμα» των επιτοκίων, μέσω της ανταλλαγής ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου με ομόλογα σταθερού επιτοκίου, εξέλιξη η οποία σύμφωνα με τον ESM θα προστατεύσει τη χώρα από πιθανές, μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων.
Είπε επίσης ότι πρόκειται για τρεις δέσμες μέτρων. Η πρώτη επιμηκύνει από 28 σε 32,5 έτη την αποπληρωμή ομολόγων μέρους του χρέους. Η δεύτερη παρέμβαση μετατρέπει ομόλογα 42 δισ. ευρώ με κυμαινόμενα επιτόκια σε σταθερά, ενώ ο ΕΜΣ θα συμφωνήσει με την Ελλάδα σε ανταλλαγές ομολόγων που διατέθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τέλος, το τρίτο σκέλος περιλαμβάνει την κατάργηση προστίμων επί των επιτοκίων που αφορούσαν το δεύτερο πρόγραμμα.