ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρέφουν την Τρίτη στην Αθήνα οι θεσμοί

(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ)

Αύριο Τρίτη επιστρέφουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα όπως επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ. Παράλληλα τόνισε ότι ξεκινούν οι διαβουλεύσεις για ολοκλήρωση συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο.

«Αύριο θα ξεκινήσει η δουλειά προς την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο ( staff level agreement), ως μέρος της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ανίκα Μπράιτχαρτ.

Όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα, η εκπρόσωπος του Π. Μοσκοβισί τόνισε, ότι ανάλογα με την πρόοδο που θα σημειωθεί και ειδικότερα όσον αφορά τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2017, η Επιτροπή είναι βέβαιη ότι όλοι οι εταίροι θα δεσμευθούν εποικοδομητικά προκειμένου να ολοκληρωθεί η δουλειά το συντομότερο δυνατό.

Ερωτηθείσα, τέλος, αν δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους, η Ανίκα Μπράιτχαρτ επανέλαβε ότι η Επιτροπή θα εξετάσει διεξοδικά τις λεπτομέρειες των ανακοινώσεων και θα συζητήσει με τους υπόλοιπους θεσμούς πώς θα προχωρήσουν από δω και πέρα.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων και τα ανοικτά θέματα

Ο αρχικός προγραμματισμός των θεσμών προβλέπει πως τα τεχνικά κλιμάκια θα έρθουν σήμερα στην Αθήνα για να πιάσουν δουλειά και πως αύριο Τρίτη θα ακολουθήσουν οι επικεφαλής Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικολά Τζιαμαρόλι (ESM) και η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ. Σε κάθε περίπτωση όλα τα δεδομένα συγκλίνουν πως η δεύτερη αξιολόγηση θα μεταφερθεί στο 2017, καθώς πολλά κρίσιμα ζητήματα δεν θα κλείσουν έως τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Στα βασικά ανοικτά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης περιλαμβάνονται τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2018, ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης για μετά το 2018, τα εργασιακά, οι ιδιωτικοποιήσεις, η ενεργοποίηση του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Πολλά από τα θέματα αυτά η κυβέρνηση επιδιώκει να τα κλείσει με πολιτική διαπραγμάτευση σε ανώτατο επίπεδο, με το βάρος των πρωτοβουλιών να πέφτει στον Αλέξη Τσίπρα.

Στα δημοσιονομικά μέλλει να καταδειχθεί το εάν θα κλειδώσει η συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό του 2017 και του 2018 ή το θέμα θα ανοίξει ξανά μετά την παροχή των 617 εκατ. ευρώ προς τους χαμηλοσυνταξιούχους (θα βαρύνει τον εφετινό προϋπολογισμό). Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες πως το δημοσιονομικό κενό για το 2017 είναι περίπου 20 εκατ. ευρώ και για το 2018 περίπου 200 εκατ. ευρώ, ωστόσο αυτό θα πρέπει να οριστικοποιηθεί.

Το πιο σημαντικό θέμα στα δημοσιονομικά έχει να κάνει με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής έως το 2020. Στο μέτωπο αυτό οι θεσμοί καλούνται να εφαρμόσουν την απόφαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου όπου αποφασίστηκε να ισχύσει νέος κόφτης – μηχανισμός- για την περίοδο μετά το 2018, καθώς και διαρθρωτικά μέτρα που θα διασφαλίζουν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ «με διατηρήσιμο τρόπο» μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Σε κάθε περίπτωση ο δημοσιονομικός κόφτης, όπως αυτός θεσπίστηκε το Μάιο για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, θα πρέπει να θεωρείται πως πλέον δεν ισχύει. Τη θέση του θα λάβει ένας νέος μηχανισμός που θα φέρει την υπογραφή του ΔΝΤ. Το Ταμείο θεωρεί πως παρεμβάσεις που μειώνουν τις δαπάνες για την στήριξη του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος (που σήμερα είναι στο 10% του ΑΕΠ), αλλά και παρεμβάσεις για τη μείωση του αφορολογήτου ορίου (το οποίο καλύπτει σήμερα το 60% των φορολογουμένων στην Ελλάδα) είναι και διαθρωτικές και οδηγούν σε μόνιμο αποτέλεσμα.

Η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει μέτρα για το 2019 και το 2020, αλλά δεν είναι αρνητική στο να συμφωνήσει παράταση του κόφτη.

Ερωτηματικό τι θα γίνει με το ανοιχτό θέμα των εργασιακών καθώς το Ταμείο επιμένει σε σκληρή γραμμή. Το Eurogroup διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν σεβαστές οι καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές και θα εισακουστούν οι εισηγήσεις της ομάδας ειδικών που έχει συσταθεί. Από την πλευρά του και το Μαξίμου εστιάζει στην ανάγκη για αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει επανειλημμένα καλέσει τους θεσμούς να λάβουν υπόψη στις συζητήσεις τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες την ανάγκη όλες οι μεταρρυθμίσεις να είναι στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος και εντός ευρωπαϊκού πλαισίου και σε κάθε περίπτωση να μην τεθούν στην Ελλάδα απαιτήσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα.

Υπό το βάρος όλων των παραπάνω ο Φεβρουάριος παρουσιάζεται από κάποιους ως ο πιθανότερος ορίζοντας ολοκλήρωσης των συζητήσεων και της δεύτερης αξιολόγησης, με όλα τα σενάρια να είναι ανοιχτά, και να περιλαμβάνουν από την προοπτική υποχώρησης της κυβέρνησης και λήψης πρόσθετων μέτρων για μετά το 2018 όσο και τη μη χρηματοδοτική επιστροφή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και την παραμονή του σε ρόλο τεχνικού συμβούλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης