ΔΝΤ: Μόνο 1,5% πλεόνασμα, αλλιώς νέα μέτρα
Στην αποσαφήνιση πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν επιθυμεί πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα, καθώς τα θεωρεί ως συνέχιση της λιτότητας και μη ρεαλιστικά, προχώρησε από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις.
Το στέλεχος του ΔΝΤ αναφερόμενο στις αποφάσεις του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου για το ελληνικό χρέος είπε πως είναι καλοδεχούμενες, αλλά προσέθεσε πως «δεν αρκούν για να το καταστήσουν βιώσιμο σε βάθος χρόνου».
Ο ίδιος αποσαφηνίσε ότι το ΔΝΤ θεωρεί τον στόχο του 1,5% του ΑΕΠ ρεαλιστικό και ότι δεν ζητά πρόσθετη λιτότητα, αλλά ένα πρόγραμμα που να βασίζεται σε πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ.
Σε αντίθεση περίπτωση εάν υλοποιηθεί το σχέδιο των Ευρωπαίων περί 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος αυτό θα σημαίνει την υποχρεωτική λήψη πρόσθετων μέτρων.
Εφόσον οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν σε ένα στόχο 3,5% τότε θα πρέπει να συνοδεύεται από αξιόπιστα μέτρα», είπε το στέλεχος του ΔΝΤ, προσθέτοντας πως για να μετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα το Ταμείο θα πρέπει να διασφαλίσει πως αυτό βασίζεται σε αξιόπιστους στόχους και πολιτικές.
Ο ίδιος είπε πως το ΔΝΤ θα δημοσιεύσει την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ως μέρος της έκθεσης του άρθρου 4 για την Ελλάδα. Θα στηριχθεί δε, σε παραδοχές που θα προκύψουν από τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους και το ύψος των πλεονασμάτων και της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ο Ράις είπε ότι δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία για το πότε η έκθεση θα εξετασθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.
Ερωτηθείς από την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Λένα Αργύρη για τις συζητήσεις μεταξύ θεσμών και Ελλάδας για τα πρωτογενή πλεονάσματα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε εμφατικά και επανειλημμένα ότι «οι πολιτικές που εμπεριέχονται στο πρόγραμμα του ESM είναι συμβατές μόνον με πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ».
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλου πως το ΔΝΤ στο Eurogroup πίεσε την ελληνική κυβέρνηση για νέα μέτρα και όχι τους Ευρωπαίους εταίρους για μείωση των πλεονασμάτων, ο Ράις ξεκαθάρισε πως δεν θέλει να αναφερθεί στο τι συνέβη στο συμβούλιο, και τοποθετήθηκε ξανά υπέρ του στόχου για πλεόνασμα 1,5%.
«Δεν νομίζω πως υπάρχει αμφιβολία για τη θέση μας. Προτιμούμε το στόχο του 1,5% διότι είναι ρεαλιστικός και περιλαμβάνει λιγότερη λιτότητα για τους Έλληνες. Θέλουμε μια λύση για το χρέος που να σχετίζεται με αυτό το στόχο», σημείωσε το στέλεχος του ΔΝΤ, προσθέτοντας πως το περιεχόμενο του προγράμματος του ESM είναι ζήτημα της Ελλάδος και των Ευρωπαίων.
Σε ερώτηση του ανταποκριτή του Mega Μιχάλη Ιγνατίου σχετικά με το εάν οι διαφωνίες μεταξύ θεσμών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποχώρηση του ΔΝΤ ο Ράις εμφανίσθηκε καθησυχαστικός.
Όπως ανάφερε, σε κάθε πρόγραμμα υπάρχουν διαπραγματεύσεις και οι θεσμοί κατέρχονται με διαφορετικές απόψεις οι οποίες συζητούνται και τελικά επιτυγχάνεται συμφωνία. «Είμαστε στη φάση που έχουμε αυτές τις συζητήσεις. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι σε καθημερινή βάση και θέλουμε όλοι να βρούμε μια λύση το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Ράις, ο οποίος δεν προσδιόρισε ωστόσο τον χρόνο επιστροφής της Ντέλιας Βελκουλέσκου και της αποστολής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα.
Σε άλλη ερώτηση για το εάν υπάρχει διάσταση απόψεων μέσα στο ΔΝΤ για το ελληνικό θέμα ο εκπρόσωπος του Ταμείου ήταν ξεκάθαρος: «Το ΔΝΤ μιλάει με μια φωνή», αποσαφήνισε.