ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Με μισοάδεια χέρια έφυγε από το Eurogroup η Ελλάδα

Reuters: Με μισοάδεια χέρια έφυγε από το Eurogroup η Ελλάδα
Γερούν Ντάισελμπλουμ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/φωτογραφία αρχείου

Η Ελλάδα μπορεί να ευχαρίστησε τους δανειστές της για την απόφασή τους περί ελάφρυνσης του χρέους, ωστόσο δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι έφυγε από το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας χωρίς να πάρει το... χριστουγεννιάτικο δώρο που επιθυμούσε, που δεν είναι άλλο από το να περάσει στην τελευταία φάση του προγράμματος διάσωσης.

Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, που σχολιάζει το αποτέλεσμα του Eurogroup, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες ανήμερα του Αγίου Νικολάου, του αντίστοιχου «δικού μας» Άγιου Βασίλη.

Η Αθήνα ήλπιζε πως οι ευρωπαίοι εταίροι της θα ενέκριναν τη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος, πριν το τέλος του 2016, κάτι που σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου δεν έχει αποκλειστεί ακόμη.

Αντίθετη άποψη φαίνεται πως έχει πάντως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίο ξεκαθάρισε πως είναι μάλλον απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο, δεδομένων των διαφωνιών που καταγράφηκαν στην συνεδρίαση του Eurogroup, αναφορικά με την πρόοδο που σημειώνει η Ελλάδα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Αυτό οδήγησε την Ελλάδα και τους συμμάχους της στην ΕΕ σε αδιέξοδο, αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters, που φιλοξενεί και δήλωση πηγής από την ΕΕ που τονίζει:

«Θα μπορούσαμε να είχαμε κλείσει την εκκρεμότητα ως το τέλος του έτους, αλλά οι Γερμανοί είναι αμετακίνητοι. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά, δεν ήμασταν τόσο αυστηροί σε άλλα προγράμματα».

Ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετείχε στις συνομιλίες της Δευτέρας, τις περιέγραψε ως "άχρηστες" σε όρους προώθησης της συμφωνίας. Επίσης, οι υπουργοί διαφωνούσαν και σε ότι αφορά τους στόχους του προϋπολογισμού της Ελλάδας μετά το τέλος του πακέτου διάσωσης το 2018, κάτι που θα κρίνει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Το Reuters υπενθυμίζει και τις δηλώσεις του Σόιμπλε που τόνισε πως η Ελλάδα έχει ακόμα πολλά να κάνει.

«Η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος χρειάζεται ακόμα χρόνο. Υπάρχουν κάποιες βελτιώσεις, αλλά υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ