Το ΔΝΤ ανοίγει σήμερα τα χαρτιά του
Για το χρόνο επιστροφής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα, για το τι ζητά το Ταμείο για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και το ποια ήταν η στάση του Πόλ Τόμσεν στο Eurogroup της Δευτέρας, αναμένεται να ενημερώσει σήμερα από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις.
Στον απόηχο των δηλώσεων του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλου πως «το ΔΝΤ πιέζει την ελληνική κυβέρνηση για νέα μέτρα και όχι τους Ευρωπαίους εταίρους για μείωση των πλεονασμάτων» οι αναφορές που θα κάνει επί του ζητήματος ο Τζέρι Ράις αναμένεται να είναι διαφωτιστικές.
Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να επαναλάβει την πάγια θέση πως το Ταμείο ζητά ένα πρόγραμμα που θα στηριχθεί μακροπρόθεσμα σε στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ και πως εάν αυτό δεν μπορεί να γίνει, οποιοδήποτε άλλος «φιλόδοξος» δημοσιονομικός στόχος θα πρέπει να τεκμηριώνεται για το πώς θα επιτευχτεί, προκειμένου «τα νούμερα να βγαίνουν».
Από το προσχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου προκύπτει πως οι θεσμοί απαιτούν τη ψήφιση πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων μόνιμου χαρακτήρα προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ όχι μόνο το 2018, αλλά και καθένα από τα επόμενα χρόνια έως και το 2020. Οι δανειστές επιμείνουν σε αυτή τους την απαίτηση, την οποία τροφοδοτεί η επιμονή του ΔΝΤ σε προκαταβολικά μέτρα, κάτι που καθιστά ομιχλώδες το πώς και πότε θα ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση (η κυβέρνηση ήδη μιλά για πολιτική συμφωνία σε ανώτατο επίπεδο).
Σήμερα αναμένεται να ερωτηθεί ο κ. Ράις και για το εάν το ΔΝΤ επιμένει ακόμη και μετά το Eurogroup στις συστάσεις για νέα μείωση αφορολογήτου και καταβαλλόμενων συντάξεων μεσοπρόθεσμα, κάτι που οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αρνήθηκαν να βάλουν στο ανακοινωθέν τους.
Με βάση τα δεδομένα του προσχεδίου του επικαιροποιημένου Μνημονίου, οι δανειστές έχουν σκληρή γραμμή και στα εργασιακά δεδομένου ότι ζητούν αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10%, κατάργηση της διοικητικής έγκρισης των ομαδικών απολύσεων, αναστολή της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης αναφορικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις όσο και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων και αύξηση από τις 24 στις 48 ώρες της περιόδου προειδοποίησης για την πραγματοποίηση απεργίας.
Τέλος, ο Ράις αναμένεται να ανακοινώσει και το χρόνο που θα συζητηθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ η έκθεση του άρθρου 4 που κατήρτισαν το Σεπτέμβριο τα στελέχη του Ταμείου. Αυτό αναμένεται να γίνει μετά τις 16 Δεκεμβρίου και σύμφωνα με όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά από πηγές κοντά στο διεθνή οργανισμό, η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα περιλαμβάνεται στην έκθεση θα είναι πανομοιότυπη με εκείνη που δημοσιοποίησε το ΔΝΤ τον προηγούμενο Μάιο.
Πάντως, το Ταμείο έχει καταστήσει απολύτως σαφές πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που επικύρωσε στις 5 Δεκεμβρίου το Eurogroup είναι ανεπαρκή για να το καταστήσουν βιώσιμο.