ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μακριά από το QE παραμένει η Ελλάδα

Μπορεί ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να αναμένεται να ανακοινώσει μεθαύριο Πέμπτη τη χρονική επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), ωστόσο η συμμετοχή της Ελλάδος σε αυτό παραμένει ακόμη στον αέρα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ αγοράζει κρατικά και εταιρικά ομόλογα μειώνοντας το κόστος δανεισμού κρατών και επιχειρήσεων και αυξάνοντας τα επίπεδα ρευστότητας της οικονομίας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει δύο βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδος στο QE. Η πρώτη προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο.

Το χθεσινό Eurogroup δεν μπόρεσε να γεφυρώσει τις διάφορες Ελλάδος - θεσμών για το κλείσιμο της αξιολόγησης και πλέον το νέο χρονικό ορόσημο για συμφωνία είναι αυτό του Eurogroup της 23ης Ιανουαρίου. Ενδιάμεσα τα κλιμάκια των θεσμών θα βρεθούν ξανά στην Ελλάδα προκειμένου να διαβουλευθούν με τις ελληνικές αρχές τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική και τις αλλαγές στα εργασιακά, μέτωπα που οι διάφορες ειδικά με το ΔΝΤ είναι πολύ μεγάλες.

Έαν η αξιολόγηση κλείσει εντός του Ιανουαρίου τότε θα έχει συντελεστεί ένα σημαντικό βήμα για την πρόσβαση στο προγράμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αλλά αυτό το βήμα δεν ειναι καθοριστικό.

Πηγή του Ευρωσυστήματος ξεκαθάρισε στο CNN Greece πως η χθεσινή απόφαση του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν είναι αρκετή για να θεωρηθεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο από την ΕΚΤ και να επιτρέψει έτσι τη συμμετοχή της Ελλάδος στο QE. "Θέλει κάτι περισσότερο", τόνισε με νόημα.

Ωστόσο τα πράγματα εδώ περιπλέκονται καθώς η βιωσιμότητα του χρέους είναι παραγωγό των πρωτογενών πλεονασμάτων και των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει ότι μια περαιτέρω συζήτηση για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και για μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους μπορεί να γίνει μόνο όταν λήξει το πρόγραμμα της Ελλάδας, τον Αύγουστο του 2018. Εάν αυτή η θέση επικρατήσει η ασάφεια που την περιβάλει είναι εξαιρετικά μεγάλη για να επιτρέψει στην ΕΚΤ να δεχθεί τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης