ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι κέρδισε και τι έχασε η Αθήνα από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου

REUTERS/Yves Herman

Ανάμεικτα είναι τα συμπεράσματα και μοιραία τα συναισθήματα που γεννούν οι ανακοινώσεις από το χθεσινό Eurogroup για την ελληνική κυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να επιστρέφει στην Ελλάδα, έχοντας στην βαλίτσα του... ευχάριστα αλλά και δυσάρεστα νέα.

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι το Eurogroup ενέκρινε το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ να προαναγγέλλει άμεση ενεργοποίηση τις επόμενες εβδομάδες.

Ωστόσο, υπάρχουν και δυσάρεστες ειδήσεις όπως ότι τις επόμενες ημέρες επιστρέφει η τρόικα ώστε να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση «ισχυρό πακέτο μέτρων» το οποίο θα διασφαλίζει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, το οποίο θα πρέπει να είναι διατηρήσιμο για «μερικά χρόνια». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup, από το συγκεκριμένο πακέτο θα προκύψει ένα νέο είδος «κόφτη» και πρόσθετα μέτρα.

Μέτρα για το χρέος

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ενεργοποιούνται τις επόμενες εβδομάδες. Αυτά δεν πρόκειται να ξανασυζητηθούν πριν τα μέσα του 2018, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οπότε το ΔΝΤ θα συντάξει μια νέα ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους (DSA). Το Eurogroup δεσμεύεται τότε, να λάβει πρόσθετα μέτρα για το χρέος, εφόσον αυτό χρειαστεί.

Πρωτογενή πλεονάσματα

Ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ παραμένει αμετάβλητος για το 2018 και για τα επόμενα χρόνια. «Στην παρούσα φάση αφήσαμε στην άκρη τη συζήτηση για το πόσα χρόνια θα πρέπει να τηρείται ο στόχος του 3,5%», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στο πλαίσιο αυτό δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι στόχοι αυτοί να επανεξεταστούν στα μέσα του 2018, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον ίδιο δεν έχει σημασία ούτε για το ΔΝΤ το για πόσα χρόνια θα υπάρχει ο στόχος του 3,5%, δεδομένου ότι θα πρέπει να επιτευχθεί το 2018 με διατηρήσιμο τρόπο για τα επόμενα χρόνια.

Έρχονται πρόσθετα μέτρα

Ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τους θεσμούς σε έναν μηχανισμό και διαρθρωτικά μέτρα τα οποία θα διασφαλίζουν την επίτευξη των στόχων.
Το κρίσιμο μέγεθος είναι τώρα, πόσα μέτρα και τι είδους μηχανισμός θα απαιτηθεί από τους δανειστές. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε μία πρώτη δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου, κάλεσε τους θεσμούς «να λάβουν υπόψη την τρέχουσα πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα».

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να απευθυνθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο, προκειμένου να συναφθεί μια νέα συμφωνία χρηματοδότησης της Ελλάδας, το συντομότερο δυνατό μετά την επίτευξη Staff Level Agreement στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.
Δεδομένου ότι οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως τουλάχιστον το 2020 παραμένουν αμετάβλητοι, με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται πως θα μεταβληθεί η θέση του ΔΝΤ η οποία διατυπώθηκε κατά τον πρώτο γύρο επαφών στην Αθήνα για προκαταβολικά μέτρα έως 4,2 δισ. ευρώ, με στόχευση σε ασφαλιστικό και αφορολόγητο.

Επιστρέφει το κουαρτέτο

Τις επόμενες ημέρες επιστρέφουν στην Αθήνα οι Ντέλια Βελκουλέσκου, Ντέκλαν Κοστέλο, Φραντσέσκο Ντρούντι και Νίκολας Τζιαμαρόλι με στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, με τα εργασιακά να εξακολουθούν να αποτελούν το αγκάθι των διαπραγματεύσεων.

Τι κερδίσαμε για το χρέος

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους που ενέκρινε το συμβούλιο λέγοντας πως στόχος είναι να μειωθεί ο κίνδυνος αυξημένων επιτοκίων. «Τα μέτρα αυτά θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», τόνισε.

Ο Ρεγκλινγκ διευκρίνισε ότι τα μέτρα για το χρέος θα απαιτήσουν κάποιο χρόνο. Ανέφερε πως έχουν ορίζοντα το 2060 και πως τα ομόλογα που θα ανταλλαγούν με τίτλους σταθερού επιτοκίου μεγαλύτερης διάρκειας φτάνουν τα 42 δισ. ευρώ. «Συνολικά το πακέτο μέτρων έχει πολύ περιορισμένα κόστη για τους μετόχους του ESM καθώς κάποια διαχειριστικά κόστη θα πληρωθούν από την Ελλάδα. Οι προϋπολογισμοί των κρατών μελών δεν θα επηρεαστούν», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Συμφώνησε το Eurogroup σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης