Παρασκηνιακές συναντήσεις πριν από το Eurogroup - τα σενάρια για τον κόφτη
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών που πρόσκεινται στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προγραμματίζουν συνάντηση τη Δευτέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις και να χαράξουν κοινή γραμμή, σύμφωνα με το πρακτορείο MNI.
Στους συμμετέχοντες πέραν του Γερμανού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περιλαμβάνονται οι Χανς-Γεργκ Σέλινγκ (Αυστρία), Χάρης Γεωργιάδης (Κύπρος), Μάικλ Νούναν Ιρλανδία), κ.α.. Αναμένεται δε να προεδρεύσουν ο Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Ισπανός Λουίς ντε Γκίντος.
Ανάλογες συναντήσεις έχουν γίνει ξανά στο παρελθόν αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση αναμένεται να εξεταστεί η κατάσταση την Ελλάδα καθώς όλες οι πλευρές ψάχνουν να βρουν μια συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Παράλληλα άλλες πηγές υποστηρίζουν πως το λεγόμενο Washington Club θα συγκληθεί μέσω τηλεδιάσκεψης το Σαββατοκύριακο σε τεχνικό επίπεδο σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή με το ΔΝΤ. Οι συμμετέχοντες από ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM αναμένεται να προσπαθήσουν να διαμορφώνουν μια συμφωνία που θα καλύψει το κενό μεταξύ ΕΕ (που επιμένει σε υψηλά πλεονάσματα μετά το 2018) και το ΔΝΤ που υποστηρίζει ότι στόχοι αυτού του ύψους θα απαιτήσουν νέα δημοσιονομικά μέτρα που δεν περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης.
Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, στην Ελλάδα και τους θεσμούς, για να υπάρχει πιθανότητα να συμφωνήσει το ΔΝΤ πρέπει ο νέος δημοσιονομικός κόφτης να είναι πολύ πιο συγκεκριμένος. Πρέπει, δηλαδή, να ορίζει σαφώς ότι εφόσον δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα – όποιο ύψος του κι αν συμφωνηθεί – θα μπαίνει μαχαίρι στις συντάξεις και στο αφορολόγητο.Αυτό θα δυσκολέψει πολύ την ελληνική κυβέρνηση, παρότι φυσικά θα είναι καλύτερο από το να πάρει όλα τα μέτρα τώρα, όπως ζητά επί του παρόντος το ΔΝΤ – και προβλέπει και το αναθεωρημένο Μνημόνιο.
Μια άλλη πρόταση που έχει διατυπωθεί είναι να συνδεθεί το πρωτογενές πλεόνασμα με ρήτρα ανάπτυξης. Έτσι, εφόσον ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υψηλός θα έχει υποχρέωση η χώρα να επιτυγχάνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, διαφορετικά θα μπορεί να κατεβάζει τον στόχο για να μη στραγγαλίζεται η οικονομία.
Πάντως για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, ελέγχεται η δυνατότητα να περιοριστεί η διάρκεια του στόχου 3,5% του ΑΕΠ στα 3-4 χρόνια, δηλαδή έως το 2020 ή το 2021, αντί της δεκαετίας, αλλά και να επανεξεταστεί ο στόχος αυτός το 2018.