Τα πάνω κάτω θέλουν να φέρουν στις ρυθμίσεις 12 και 100 δόσεων οι δανειστές
Οι αλλαγές τόσο στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων όσο και σε αυτή των 100 αποτελεί μια από τις εκκρεμότητες για να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα και να εκταμιευθούν τα 2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες οι δανειστές ζήτησαν να δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής ρύθμισης σε 12 δόσεις οφειλών, οι οποίες δεν έχουν καταστεί ακόμα ληξιπρόθεσμες. Σήμερα, η ρύθμιση των 12 δόσεων γίνεται ηλεκτρονικά μόνο εφόσον τουλάχιστον μία δόση τρέχουσας οφειλής καταστεί ληξιπρόθεσμη. Αντίθετα, βεβαιωμένες οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μπορούν να ρυθμιστούν σε 12 δόσεις μόνο στην εφορία του υπόχρεου.
Πάντως, οι δανειστές θέτουν παράλληλα ζήτημα αυστηροποίησης των κριτηρίων υπαγωγής στη ρύθμιση των 12 δόσεων, ώστε κάποιος να μπαίνει δύσκολα σε αυτή και να εξέρχεται πολύ πιο εύκολα.
Αλλά η μετάθεση του βάρους των συζητήσεων δεν σημαίνει πως έχουν αποσυρθεί οι αξιώσεις των πιστωτών για τις 100 δόσεις. ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM επιμένουν σε απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων, για κάθε φορολογούμενο που έχει ενταχθεί σε αυτή, εάν αφήσει απλήρωτη οποιαδήποτε νέα οφειλή του έστω και για μία ημέρα.
Η κυβέρνηση επιμένει σε περίοδο 30 ημερών και εμφανίζεται διατεθειμένη να μειώσει σταδιακά έως το τέλος του 2016 το περιθώριο αυτό.
Η συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε προβλέπει σταδιακή μείωση του σημερινού χρονικού ορίου με δυο ενδιάμεσους σταθμούς, τον Ιούνιο του 2016 και τον Ιανουάριο του 2017. Συγκεκριμένα, προτείνει το περιθώριο των 30 ημερών να μειωθεί ως τον Ιούνιο του 2016 στις 20 μέρες και την Πρωτοχρονιά του 2017 στις 10 ημέρες.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται το αργότερο έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.