ΜΝΙ: Αποκαλυπτικό έγγραφο της ΕΕ για το ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα
Η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδος είναι ακόμη «ασαφής» (unclear) και οι Ευρωπαίοι πιστωτές της χώρας σκέπτονται διαφορετικά σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ αποκαλύπτοντας εμπιστευτικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το έγγραφο που επικαλείται το MNI αναφέρει πως εάν το ΔΝΤ αποφασίσει να μην παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση στην Ελλάδα, η Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους των Ευρωπαίων θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να ληφθεί αυτό υπόψη.
Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφo όταν συντάχθηκε η Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους των Ευρωπαίων θεωρήθηκε ότι το ΔΝΤ θα μετέχει στο τρίτο πρόγραμμα με περίπου 6 δισ. ευρώ ή ακόμη και με 5 δισ. ευρώ.
Σε σχέση με τον τύπο του προγράμματος του ΔΝΤ αρχικά είχε αποφασιστεί να είναι μια τετραετούς διαρκείας δανειακή διευκόλυνση (Extension Fund Facility), ώστε να συμπέσει καλύτερα με την εναρμόνιση του προγράμματος της ΕΕ και να παρέχει πιο επαρκή χρόνο για την οικονομική προσαρμογή.
Το ΜΝΙ ωστόσο υποστηρίζει πως πίσω από κλειστές πόρτες, όμως, υπάρχουν συζητήσεις για μια συντομότερη δανειακή διευκόλυνση διετούς διάρκειας (Standby Arrangement) .
Το έγγραφο που επικαλείται το ΜΝΙ αναφέρει πως το γεγονός ότι το ΔΝΤ έχει συντάξει Μνημόνιο Οικονομικής Πολίτικης (MFEP), δείχνει προθυμία να συμμετέχει στο πρόγραμμα, ωστόσο προσθέτει πως αυτό δεν είναι πραγματική δέσμευση.
«Είναι πιο πιθανό να είναι τακτική επιλογή για να ασκήσει πίεση στα κράτη μέλη και τους Έλληνες να πλησιάσουν περισσότερο στη θέση του ΔΝΤ» αναφέρει το έγγραφο.
Σε μια άλλη σελίδα, το έγγραφο αναφέρει ότι ενώ «αρχικά το ΔΝΤ ήθελε Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους μέχρι το 2060 πλέον ζητά ανάλυση έως το 2030.
Στην ίδια βάση το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτηρίζει «λογική» την αρχή του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα δεν θα να είναι σε θέση να στηρίξει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3% του ΑΕΠ για μια δεκαετία.
Μάλιστα, υπογραμμίζει πως έχοντας αυτό κατά νου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο περίπου 2% του ΑΕΠ μετά το 2018 κάτι το οποίο, «θα μπορούσε να καλύψει την αντίσταση ορισμένων κρατών μελών».
Το έγγραφο επαναλαμβάνει πως ακόμη και εάν το ΔΝΤ μπει σε διετές πρόγραμμα η ΕΕ θα πρέπει να αναμένει ένα σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα φέρει την Ελλάδα σε πολύ δύσκολη θέση, δεδομένου ότι το 2018 θα είναι μια προεκλογική χρονιά.
Πηγή που αναφέρει το ΜΝΙ σημειώνει πως το ΔΝΤ «κρύβεται πίσω από αυστηρούς κανόνες» και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός άλλου Eurogroup μέσα στο Δεκέμβριο στη περίπτωση που η συνάντηση της Δευτέρας αποτύχει να παράξει «τουλάχιστον μια πολιτική συμφωνία."
Άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι «υπάρχει ακόμα μια μικρή ομάδα στο ΔΝΤ που εισηγείται τη συνολική αποχώρηση του Ταμείου από την Ελλάδα.