ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mail Τσακαλώτου για να κλείσει η β’ αξιολόγηση

ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ/Eurokinissi

Λεπτομέρειες σχεδίου της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης με τους θεσμούς δίνονται σε σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας.  Σε αυτό περιλαμβάνονται προτάσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε 41 σελίδων προσχέδιο της συμφωνίας που έστειλε στους θεσμούς.

Σύμφωνα με την "Αγορά" στο στόχαστρο μπαίνει ακόμη και το επίδομα θέρμανσης, που φαίνεται πως οδηγείται προς κατάργηση, το ίδιο και άλλα κοινωνικά επιδόματα.

Από το 2018 θα γίνει αναμόρφωση στα οικογενειακά επιδόματα, με ενοποίηση των επιδομάτων τέκνων και πολυτέκνων. Θα υπάρξει «μαχαίρι» στο συνολικό ποσό που παίρνουν οι οικογένειες των δύο κατηγοριών, είτε μέσω κατάργησης των εν λόγω επιδομάτων, είτε μέσω αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων. Περί τους 800.000 τριτέκνους, που παίρνουν 500 ευρώ ετησίως για κάθε ένα από τα εξαρτώμενα τέκνα του και έως 40 ευρώ κάθε μήνα, αναμένεται να είναι εκείνοι που θα πληγούν περισσότερο.

Για τα αναπηρικά επιδόματα αναμένεται ένα πιλοτικό σύστημα που θα ορίζει ποιοι πληρούν τα κριτήρια για την λήψη τους. Ορθολογισμός θα υπάρξει στα επιδόματα για μεταφορές αλλά και την παιδεία, δηλαδή το φοιτητικό επίδομα που σήμερα φτάνει τα 1.000 ευρώ. Από το 2018 θα επέλθει και επανασχεδιασμός του επιδόματος θέρμανσης.

Στο προσχέδιο εντάσσονται και οι καταργήσεις στις φορολογικές απαλλαγές για τις ιατρικές δαπάνες και τα φορολογικά προνόμια των ναυτικών. Ειδικότερα προβλέπεται κατάργηση της έκπτωσης για τις ιατρικές δαπάνες, αλλά και της έκπτωσης του 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση του φόρου. Θα καταργηθεί/αυξηθεί και το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τους ναυτικούς, όπως και θα υπάρξει επιβολή φόρου στις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις τουριστικών καταλυμάτων.

Μέσω του email Τσακαλώτου η κυβέρνηση συναινεί σε εκ των υστέρων ελέγχους της νομιμότητας στις ομαδικές απολύσεις, αντί για την εκ των προτέρων έγκριση από τον υπουργό Εργασίας. Οι εργοδότες θα πρέπει να απευθύνονται στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) για να προχωρήσουν στις σχεδιαζόμενες ομαδικές απολύσεις, που θα μπορούν να εφαρμοστούν μέσα σε διάστημα τριών μηνών από την κοινοποίησή τους. Ακόμη, η υπάρχουσα κοινοτική οδηγία θα αποτελεί βάση για την προσαρμογή του κατώτατου ορίου απολύσεων.

Προβλέπεται ακόμη πλήρης αυτοματοποίηση της διαδικασίας για τις συντηρητικές κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο. Παράλληλα η φορολογική διοίκηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Λόγω αυτού αναμένονται αυστηροί έλεγχοι για τις καταθέσεις και τα περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων στο εξωτερικό. Στα πλαίσια των ελέγχουν θα ζητούνται από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παράσχουν στοιχεία για τυχόν περιουσιακά στοιχεία ελλήνων έξω από τα σύνορα της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης