ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επέκταση του κόφτη αντί νέων μέτρων εξετάζει η κυβέρνηση

Απρόθυμη στο να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για την περίοδο μετά το 2018 χωρίς να έχουν πρώτα προσδιορισθεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση.

Ωστόσο, για πρώτη φορά στους κύκλους του οικονομικού επιτελείου ακούγεται πως θα μπορούσε να γίνει δεκτή μια επέκταση του «δημοσιονομικού κόφτη» που κανονικά ισχύει έως το 2018.

Όπως αναφέρουν η επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη έως το 2020 ή το 2022 θα μπορούσε να συνοδευθεί μόνο με συγκεκριμένες δεσμεύσεις των δανειστών για μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις στο χρέος.

Η κυβέρνηση θεωρεί πως οι στόχοι που έχει θέσει για τα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2018 θα υπερκαλυφθούν και πως το ίδιο θα συμβεί και για τα έτη που θα ακολουθήσουν. Στη βάση αυτή αντιπροτείνει το δημοσιονομικό κόφτη ως μηχανισμό διασφάλισης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ώστε να αποφύγει εμποστοβαρή μέτρα.

Σημειώνεται πως ΕΕ,ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ ζητούν από την κυβέρνηση να καταθέσει και να ψηφίσει μέσα στο 2016 το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017 -2020 και να περιληφθούν σε αυτό πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Αυτό δεν είναι τυχαίο. Για να κλείσει η αξιολόγηση πρέπει να προσδιοριστεί το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, έως το 2020. Αυτό, όμως, είναι συνάρτηση των αποφάσεων που θα ληφθούν για το χρέος, σε μια σκληρή διαπραγμάτευση ΔΝΤ και Γερμανίας. Στο τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης θα βγει και ο λογαριασμός των πρόσθετων μέτρων που ίσως κληθεί να πάρει η Ελλάδα από το 2018 και μετά.

Η κυβέρνηση έχει κάνει ήδη επώδυνες υποχωρήσεις και δεν είναι δεκτική σε επιπλέον μέτρα για την περίοδο 2018-2020 παρά το ότι το αντάλλαγμα είναι η ρύθμιση του χρέους και κυρίως η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Για να μην λάβει λοιπόν προκαταβολικά μέτρα αντιπροτείνει την επέκταση του κόφτη έως το 2020.

Πως λειτούργει ο κόφτης

Σύμφωνα με το ψηφισμένο πλαίσιο για το δημοσιονομικό κόφτη την 30ή Απριλίου κάθε έτους, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών συντάσσει μία έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και κοινοποιείται στη Βουλή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε αυτή την έκθεση αναφέρεται οποιαδήποτε απόκλιση μεταξύ του δημοσιονομικού στόχου που είχε οριστεί το παρελθόν έτος και του πραγματικού αποτελέσματος του έτους. Στην περίπτωση αποκλίσεων έως τις 31 Μαΐου θα πρέπει να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα με τα μέτρα που θα εφαρμόζονται από 1η Ιουνίου.

Αυτά τα μέτρα αφορούν σε οριζόντιες περικοπές σε κωδικούς του προϋπολογισμού, περιλαμβανομένων μισθών και συντάξεων. Πρέπει να τονιστεί πως ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει τη δυνατότητα να εξαιρεί κατηγορίες δαπανών από τις αυτόματες περικοπές στη βάση ισοδύναμων μέτρων. Μπορεί όμως εν συνεχεία να διαπραγματεύεται - για το επόμενο έτος- τον περιορισμό των περικοπών και την αντικατάστασή τους με άλλο μείγμα μέτρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης