ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με ρυθμό ανάπτυξης 3,2% τρέχει η Ισπανία

Με ρυθμό ανάπτυξης 3,2% τρέχει η Ισπανία

Μπορεί να πέρασε μια παρατεταμένη περίοδος πολίτικης αβεβαιότητας, αλλά η οικονομία της Ισπανίας διατηρεί την αναπτυξιακή της πορεία εδώ και δώδεκα συνεχή τρίμηνα, καθώς το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 0,7% και το τρίτο τρίμηνο του φετινού έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση η ανάπτυξη της Ισπανίας ανήλθε σε 3,2%, ενώ δημιουργήθηκαν σχεδόν 500.000 νέες θέσεις εργασίας.

Τα νέα αυτά στοιχεία ανακοινώθηκαν από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας την ώρα που ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ετοιμάζεται να δώσει μάχη για να περάσει τον νέο προϋπολογισμό, προσπαθώντας να ισορροπήσει τα μέτρα λιτότητας με τις εκκλήσεις για περισσότερη ανάπτυξη στη χώρα.

Παράλληλα ο Ραχόι καλείται να ξεπεράσει τις πιέσεις των Βρυξελλών να μειώσει ακόμη περισσότερο το έλλειμμα, καθώς πέρυσι η χώρα με δυσκολία κατάφερε να γλιτώσει την επιβολή προστίμου επειδή δεν πέτυχε τους σχετικούς στόχους της ΕΕ.

Όμως η αντιπολίτευση ζητά αύξηση του κατώτατου μισθού και μείωση των εισφορών για τους αυτοαπασχολουμένους. Ο υπουργός Προϋπολογισμού Κρίστομπαλ Μοντόρο από την πλευρά του έχει αποκλείσει οποιαδήποτε νέα αύξηση στον ΦΠΑ και υποσχέθηκε να περιορίσει φαινόμενα φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής από επιχειρήσεις.

Η Ισπανία πέρασε μεγάλη περιπέτεια αφού προσπαθούσε να σχηματίσει κυβέρνηση για δέκα συνεχείς μήνες, με την κυβέρνηση Ραχόι να μην έχει πλέον την πλειοψηφία που θα ήθελε. Όμως η κρίση αυτή, όπως όλα δείχνουν, δεν υπονόμευσε τη θέση της χώρας ως μιας από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην ευρωζώνη.

Το τρίτο τρίμηνο η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,6%, ενώ οι δημόσιες δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 1%. Οι κατασκευαστική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 0,2%. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 0,3% παρουσιάζοντας κάμψη στον ρυθμό αύξησης. Η μείωση στον ρυθμό αύξησης των επενδύσεων αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην αδυναμία των προηγούμενων μηνών να σχηματιστεί κυβέρνηση στη χώρα, σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στο Bloomberg.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ