ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ και τον ΦΠΑ σώζουν την παρτίδα στα φορολογικά έσοδα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και οι αυξημένες εισπράξεις από τον ΦΠΑ, στήριξαν τα φορολογικά έσοδα των Οκτώβριο και βοήθησαν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών τα φορολογικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Οκτώβριο σημείωσαν σημαντική αύξηση και ανήλθαν στα 4,386 δισ. ευρώ από 4,196 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος για τον συγκεκριμένο μήνα. Τον ίδιο μήνα οι επιστροφές φόρου του Δημοσίου προς τους ιδιώτες διαμορφώθηκαν σε 257 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 150 εκατ. ευρώ.

Στην αύξηση των φορολογικών εσόδων τον Οκτώβριο εκτιμάται, ότι συνέβαλε σημαντικά η πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, η προθεσμία για την καταβολή της οποίας έληγε στο τέλος του προηγούμενου μήνα, αλλά και οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ. Λόγω των capital controls έχει διευρυνθεί η χρήση του λεγομένου πλαστικού χρήματος με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί η έκδοση αποδείξεων και συνακόλουθα ο ΦΠΑ που καταβάλουν οι επιχειρήσεις στο Δημόσιο.

Ενθαρρυντική ήταν τον Οκτώβριο και η εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο. Αυτές αυξήθηκαν κατά 600 εκατ. ευρώ, όταν τον Σεπτέμβριο η αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο ήταν 1,5 δισ. ευρώ.

Η θετική εξέλιξη των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού δημιουργεί αισιοδοξία στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ που έχει τεθεί για εφέτος. Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από την εξέλιξη των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης