ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Κοντά στη βιωσιμότητα του χρέους η Ελλάδα

Στουρνάρας: Κοντά στη βιωσιμότητα του χρέους η Ελλάδα

Την πεποίθηση πως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα αποδειχθεί καθοριστικό για το ελληνικό χρέος και θα ληφθούν αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του που θα επιτρέψουν στο ΔΝΤ να μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα εξέφρασε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του Bloomberg.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως είναι πολύ καλύτερα για την Ελλάδα να συγκεκριμενοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τώρα, ακόμα και αν εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος. Υποστήριξε δε πως τα μέτρα που απαιτούνται εκ μέρους της Ελλάδος για την ελάφρυνση του χρέους δεν είναι πολύ «σκληρά».

Αναφερθείς στη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ανέφερε πως αυτό εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Ας δούμε τι θα γίνει το Δεκέμβριο στο Eurogroup και εφόσον έχουμε κάτι απτό για το χρέος, τότε θα έχουμε απόφαση», είπε.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί πολύ σε σχέση με πέρυσι, καθώς το μακροοικονομικό και δημοσιονομικό περιβάλλον είναι πολύ καλύτερο και οι τράπεζες τα πάνε καλύτερα. Ως πρόκληση, αλλά και ευκαιρία χαρακτήρισε την μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Αν επιτευχθούν οι στόχοι για τα NPLs, οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν άλλα κεφάλαια, αντιθέτως θα αυξήσουν τα κεφάλαιά τους», είπε για το θέμα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ανέφερε πως υπάρχει τεράστια μείωση του βιοτικού επιπέδου, αλλά η οικονομία είναι πολύ πιο ισορροπημένη τώρα σε σχέση με το παρελθόν. Δεν αρκέσθηκε όμως σε αυτό και έκανε λόγο σε λάθη.

«Είχαμε έξι πολύ δύσκολα χρόνια, πέντε κυβερνήσεις απέτυχαν, έχουμε κάνει λάθη, οι θεσμοί έχουν επίσης κάνει λάθη, όμως στην πολιτική αυτό που έχει σημασία είναι τα αποτελέσματα, και τα αποτελέσματα είναι θετικά», τόνισε.

Ερωτηθείς για τα capital controls, είπε πως δεν είχαν τόσο καταστροφική επίπτωση στην οικονομία και πως αντιθέτως ενθάρρυναν τις ηλεκτρονικές πληρωμές διευρύνοντας τη φορολογική βάση.