620 φοροαπαλλαγές από το κόσκινο των θεσμών
Σε «πρώτο πλάνο» βάζουν οι δανειστές τις φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα για φυσικά και νομικά πρόσωπα και κοστίζουν στον προϋπολογισμό συνολικά 3,56 δισ. ευρώ, καθώς το προσχέδιο του Μνημονίου (Supplemental Memorandum of Understanting) που υπέβαλαν στην κυβέρνηση δείχνει πως επιθυμούν να εξαλειφθούν πολλές από αυτές.
Προτεραιότητα δίνουν οι θεσμοί στην επανεξέταση όλων των κινήτρων που υπάρχουν στη φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων. Στη βάση αυτή ζητούν την κατάργηση εκείνων των απαλλαγών που κρίνονται αναποτελεσματικές ή άδικες, αλλά και την τροποποίηση της νομοθεσίας για τη φορολογία εισοδήματος των εταιρειών, η οποία καλύπτει τις συγχωνεύσεις, τις εξαγορές και τους εταιρικούς λογαριασμούς αποθεματικών.
Μεγάλο βάρος δίνουν οι θεσμοί και στην απλοποίηση του καθεστώτος της φορολογίας εισοδήματος και στη διασφάλιση της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, καθώς και στην αναθεώρηση του καθεστώτος προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης του κλάδου της ναυτιλίας.
Από τις 620 φοροαπαλλαγές που καταγράφει ο προϋπολογισμός οι 117 αφορούν στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, οι 98 σε απαλλαγές στη φορολογία εισοδήματος των νομικών προσώπων, οι 32 στη φορολογία πλοίων, 22 στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων, 36 στη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, 29 στον φόρο μεταβίβασης ακινήτων, 15 στον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίων, 70 στα τέλη χαρτοσήμου και οι 42 στους φόρους κατανάλωσης.
Από τις παραπάνω φοροαπαλλαγές η προσοχή των δανειστών φέρεται να πέφτει σε αυτές που ισχύουν σήμερα στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης και κοστίζουν στον προϋπολογισμό σχεδόν 1 δισ. ευρώ, αλλά και στις φορολογικές εκπτώσεις και απαλλαγές που εφαρμόζονται στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και κοστίζουν στον προϋπολογισμό 430εκατ. ευρώ.
Στο «κάδρο» πάντως παραμένουν και οι απαλλαγές των νοικοκυριών και ειδικότερα το αφορολόγητο μισθωτών - συνταξιούχων που σήμερα κυμαίνεται από 8.683 ευρώ έως 9.500 ευρώ, η έκπτωση φόρου από ιατρικές δαπάνες και η έκπτωση 1,5% του φόρου μισθωτών – συνταξιούχων, λόγω μηνιαίας παρακράτησης.
Να σημειωθεί πως η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης των φοροαπαλλαγών, αλλά έχει αποκλείσει κάθε περίπτωση μείωσης του αφορολόγητου μισθωτών και συνταξιούχων.