ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι θεσμοί έφυγαν, οι εκκρεμότητες παραμένουν

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου κατα την είσοδο της στο ξενοδοχείο για τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016 EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Χωρίς να κλείσουν οριστικά τα ανοικτά μέτωπα της συμφωνίας, ολοκληρώθηκε χτες στις 5.30 το πρωί ο μεταμεσονύκτιος γύρος διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαπραγμάτευση χαρακτηρίστηκε από τις αγεφύρωτες διαφορές των δύο πλευρών στα εργασιακά.

Η ελληνική πλευρά με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Έφη Αχτσιόγλου, Γιώργο Σταθάκη, Γιώργο Χoυλιαράκη και Αλέξη Χαρίτση συζητούσε από τις 1.30 τα μεσάνυκτα έως τις 6 το πρωί με τους Ντέλια Βελκουλέσκου, Ντέκλαν Κοστέλο, Νικόλα Τζιαμαρόλι και Φραντσέσκο Ντρούντι το νέο προσχέδιο συμφωνίας (staff level agreement) που κατέθεσαν οι θεσμοί στην κυβέρνηση το βράδυ της Δευτέρας.

Στο προσχέδιο, σύμφωνα με ελληνικές πηγές, υπήρχαν έξι μικρά θέματα και τρία μεγάλα ζητήματα για τα οποία η συμφωνία ήταν σαφώς πιο δύσκολη, με τις μεγαλύτερες δυσκολίες να εντοπίζονται στα εργασιακά.

Παρά τις πολύωρες συζητήσεις, πηγές της ελληνικής κυβερνήσεις απεκάλυψαν πως επετεύχθησαν συγκλίσεις σε κάποια από τα ανοιχτά μέτωπα τα οποία όμως συνεχίζουν να υφίστανται. Σε αυτά περιέλαβαν το θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2018 αλλά και το ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Τα θέματα του εξωδικαστικού συμβιβασμού παραπέμπονται σε τεχνική διαπραγμάτευση εξ αποστάσεως, ενώ παραμένει ακόμη ανοικτό και το θέμα κουρέματος σε χρέη απο ΦΠΑ και ΦΜΥ. Στο δημοσιονομικό κενό του 2018 η διαφορά έχει περιοριστεί κάτω από τα 600 εκατ. ευρώ και θα συνεκτιμηθούν σε τεχνικό επίπεδο τεχνικά θέματα (οι δαπάνες του υπουργείου Άμυνας, η εξοικονόμηση από το claw bacκ κ.α.).

Όπως τονίσθηκε στο κείμενο συμφωνίας το οποίο συντάχθηκε από τους θεσμούς δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τα πρωτογενή πλεονάσματα της διετίας 2019-2020 γιατί οι θεσμοί δεν είχαν εξουσιοδότηση να συζητήσουν οποιαδήποτε τροποποίηση των συμφωνημένων στόχων. Έτσι, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2018 παραμένει αμετάβλητος.Πάντως το θέμα σκοπεύει η κυβέρνηση να το θέσει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Στη βάση αυτή εξετάστηκε και η πρόθεση της κυβέρνησης να διανέμει μέρος του υπερβάλλοντος πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις υπό τη μορφή κοινωνικού μερίσματος. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι αποφάσεις να ληφθούν άμεσα και η χορήγηση του μερίσματος να γίνει εντός του 2016.

Υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα διανείμει το κομμάτι εκείνο της υπέρβασης του πλεονάσματος το οποίο θεωρείται απολύτως ασφαλές. «Το ότι έχουμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ υπέρβαση πλεονάσματος δεν σημαίνει ότι μπορούμε να δώσουμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ μέρισμα, μπορεί τελικά να δώσουμε ένα αισθητά μικρότερο κομμάτι, όσο είναι ασφαλές», ανέφερε.

Στόχος η πολιτική συμφωνία

Όπως παραδέχθηκαν οι ίδιες πηγές,παραμένουν πολύ μεγάλα μέτωπα στο πεδίο του εργασιακού.Στο σκέλος των εργασιακών οι δανειστές φαίνεται πως επιμένουν στις θέσεις τους για αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων και ουσιαστική απελευθέρωση της διαδικασίας, ζητούν αλλαγές και στην λειτουργία του ΟΜΕΔ, κατάργηση των συνδικαλιστικών προνομίων και αύξηση του χρόνου προειδοποίησης στις απεργίες, χωρίς να συζητούν οποιαδήποτε βελτίωση στο πεδίο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ειδική αναφορά έκαναν οι ελληνικές πηγές και στις πιέσεις που δέχθηκε το ΤΧΣ από τους θεσμούς για τις τραπεζικές διοικήσεις και ειδικά για το θέμα της σύγκλησης έκτακτης Γενικής συνέλευσης στην Εθνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου πλέον η κυβέρνηση κυνηγά μια πρώτη «πολιτική συμφωνία» έως το Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, καθώς η κυβέρνηση δεν αποκλείει νέα κάθοδο των θεσμών μέσα στο Δεκέμβριο.

Στη βάση αυτή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει τηλεδιάσκεψη πριν το ΕuroWorking Group της επόμενης Δευτέρας προκειμένου να μειώσει την απόσταση με τους δανειστές.

Σε κάθε περίπτωση τα εκκρεμή ζητήματα δείχνουν πως δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος για ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και πως το πιθανότερο η όποια συμφωνία θα επέλθει τον Ιανουάριο.

«Δεν θα υπάρξουν άλλες συζητήσεις στην Αθήνα. Θα υπάρξει όμως μια τηλεδιάσκεψη πριν το EuroWorking Group της 28ης Νοεμβρίου. Ο στόχος για πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν αλλάζει αλλά πρέπει μετά να διαπιστωθεί η εφαρμογή των όσων θα έχουν συμφωνηθεί, ενδεχομένως έως τον Ιανουάριο», ανέφερε το ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Σύγκλιση και πρόοδο βλέπουν πηγές του ΥΠΟΙΚ

Στην ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου των συναντήσεων με τους θεσμούς στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την δεύτερη αξιολόγηση αναφέρθηκαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας πως το χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν αλλάζει.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξε σύγκλιση και σημαντική πρόοδος σε αρκετά θέματα. Τις επόμενες ημέρες τα τεχνικά κλιμάκια θα κλείσουν το δημοσιονομικό του 2018, στο οποίο σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος, καθώς και την ενέργεια. Έκλεισε το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, για το οποίο δεν υπάρχουν πολιτικές διαφορές –απομένουν μόνο τεχνικές λεπτομέρειες.

Οι συζητήσεις για το εργασιακό θα συνεχιστούν, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας πως πριν από το EWG της ερχόμενης Δευτέρας θα γίνει τηλεδιάσκεψη.

Όσον αφορά στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα η θέση της κυβέρνησης παραμένει. Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 και 2020 πρέπει να συζητηθεί στο Eurogroup γιατί είναι η άλλη όψη του ίδιους νομίσματος: του χρέους. Πρέπει, λοιπόν, να συζητηθούν πλεονάσματα και χρέος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης