ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΜΝΙ: Plan B από την ΕΕ αν δεν συμφωνήσει το ΔΝΤ στο χρέος

ΜΝΙ: Plan B από την ΕΕ αν δεν συμφωνήσει το ΔΝΤ στο χρέος

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης φαίνεται πως εξετάζουν οι Eυρωπαίοι εταίροι για την περίπτωση που δεν ευδοκιμήσουν οι διαπραγματεύσεις και δεν επιτευχθεί συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το ελληνικό ζήτημα, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο MNI.

Σύμφωνα με Eυρωπαίους αξιωματούχους που μίλησαν στο πρακτορείο, αν και σημειώθηκε πρόοδος κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις, η κόντρα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων σχετικά με την βιωσιμότητα του χρέους παραμένει.

Όπως διευκρινίζουν οι πηγές, εξαιτίας της διχογνωμίας σχετικά με την βιωσιμότητα του χρέους και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν επ αυτού, αν και ο ESM εξετάζει μια φιλόδοξη πρόταση η οποία προβλέπει βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, την ίδια στιγμή η Ευρωζώνη από πλευράς της, καταρτίζει το δικό της plan B για το ενδεχόμενο διακοπής των συνομιλιών με το Ταμείο.

Η αναφορά για ασυμφωνία ΔΝΤ και Ευρωπαίων πάνω στους μεσοπρόθεσμους στόχους που θα πρέπει να πετύχει η ελληνική πλευρά, κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει ότι οι εταίροι δεν δέχονται την πρόταση του ΔΝΤ για μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, στόχοι που συνδέονται άρρηκτα με το μέγεθος του χρέους και το κόστος εξυπηρέτησής του. Το Ταμείο έχει ζητήσει μείωση του στόχου για πρωτογενές μετά το 2018 από το 3,5% στο 1,5% και σημαντική ελάφρυνση του χρέους.

Παράλληλα, πληροφορίες του MNI από την Αθήνα επισήμαναν ότι δεν διαβλέπουν ενδεχόμενο συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση στο τελευταίο Eurogroup του έτους, στις 5 Δεκεμβρίου, ενώ τόνιζαν πως η λήψη αποφάσεων από την ελληνική πλευρά θα πρέπει να είναι έγκαιρη.

«Εξαρτάται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό αν θα δώσει το πράσινο φως για να κλείσουν τα κενά τα οποία δεν είναι σημαντικά», ανέφερε ο ένας εκ των αξιωματούχων προσθέτοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα «δυσκολευτεί να τις επικοινωνήσει».

Οι πηγές τόνισαν μάλιστα πως παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην η διαπραγμάτευση Αθήνα πρέπει πλέον να λάβει πολιτικές αποφάσεις, ώστε να κλείσει με επιτυχία η αξιολόγηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι θεσμοί αποχώρησαν σήμερα από το ελληνικό έδαφος, με ανοιχτά μέτωπα τα εργασιακά, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα – που η κυβέρνηση δεν καταθέτει καθώς ευελπιστεί σε προγενέστερη συζήτηση για το χρέος – και την εξωδικαστική ρύθμιση εταιρικών οφειλών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ