ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η Moody’s

Τις εκτιμήσεις του για τις ελληνικές τράπεζες αναβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναφέροντας ότι η επιστροφή των τραπεζών στη κερδοφορία εξισορροπεί τα πολλά προβληματικά δάνεια και τις περιορισμένες χορηγήσεις.

Το outlook του οίκου για τις ελληνικές τράπεζες αναβαθμίστηκε από αρνητικό σε σταθερό, εκφράζoντας την προσδοκία της Moody's για το πώς η πιστοληπτική ικανότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα εξελιχθεί τους επόμενους 12-18 μήνες.

«Αναμένουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επιστρέψουν σε οριακή κερδοφορία το 2016-17 λόγω σημαντικά μειωμένων προβλέψεων, μειωμένου κόστους χρηματοδότησης και περιορισμένων λειτουργικών δαπανών», αναφέρει ο Νώντας Νικολαϊδης, senior credit officer του οίκου.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταφέρει να επιστρέψουν στη διατραπεζική αγορά repos, μειώνοντας το υπόλοιπο δανεισμού μέσω ELA και βελτιώνοντας το προφίλ ρευστότητας. Ωστόσο, η Moody's σημειώνει ότι αναμένεται να παραμένουν ιδιαίτερα εξαρτημένες από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας τους επόμενους 18 μήνες.

Οι τράπεζες στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, σημειώνει ο οίκος, στην αντιμετώπιση του τεράστιου όγκου προβληματικών δανείων. Αναμένει ότι ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) θα παραμείνει υψηλός, πάνω από το 40% του συνολικού δανεισμού, ως τα τέλη του 2017, από περίπου 45% τον Ιούνιο του 2016.

Σύμφωνα με την Moody's, παρά την μέτρια ανάκαμψη, η οικονομική δραστηριότητα, η κατανάλωση και οι νέες επενδύσεις πιθανότατα θα είναι περιορισμένες, θέτοντας όρια στον τραπεζικό δανεισμό και την αύξηση των εσόδων. Περιμένει ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι 1,8% το 2017, υψηλότερα από το 0% που περιμένει φέτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης