ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγεφύρωτες μοιάζουν οι διαφορές κυβέρνησης και θεσμών

Σχεδόν 24 ώρες έχουν στη διάθεση τους κυβέρνηση και θεσμοί προκειμένου να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές στο μέτωπο των εργασιακών, αλλά και κυρίως στο θέμα των μέτρων που θα απαιτηθούν για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2018. Οι αποκλίσεις απόψεων δεν είναι μόνον μεταξύ Ελλάδα και δανειστών, αλλά και μεταξύ ΔΝΤ και Κοινοτικών θεσμών και εάν δεν επιτευχθεί συμβιβασμός δύσκολα θα επιτευχθεί συμφωνία έως το EuroWorking Group της επόμενης Δευτέρας.

Οι Ντέλια Βελκουλέσκου, Ντέκλαν Κοστέλο, Νικόλα Τζιαμαρόλι και Φραντσέσκο Ντρούντι, αναχωρούν αύριο από την Αθήνα αλλά οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως τις επόμενες ημέρες, καθώς ο στόχος παραμένει για συμφωνία έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, παρότι το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει κάποια συνέχεια. Στο Eurogroup θα παρουσιαστούν και οι προτάσεις που αφορούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Να σημειωθεί πως η παράλληλη διαπραγμάτευση μεταξύ των θεσμών για την επιστροφή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έχει γεννήσει σημαντικές εκκρεμότητες. Οι απαιτήσεις του Ταμείου για να καλυφθεί η ευρωπαϊκή παρέμβαση για το χρέος μεταφράζονται σε νέα μέτρα, ορισμένα εκ των οποίων θα κληθεί να τα συμφωνήσει τώρα η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ επιμένει στις απόψεις του για μείωση του αφορολόγητου ορίου και των συντάξεων, αλλά τοποθετεί τις απαιτήσεις αυτές από το 2018. ΔΝΤ και Ευρώπη συμφωνούν ότι το 2018 το δημοσιονομικό κενό θα φτάσει τα 0,4% του ΑΕΠ, ήτοι περίπου 600 εκατ. ευρώ και αυτό απαιτεί μέτρα.

Σχετική είναι και η συζήτηση που έχει αρχίσει για το πρωτογενές πλεόνασμα και συγκεκριμένα αν και πότε θα μειωθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ, που προβλέπεται για το 2018 και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Η συζήτηση αφορά στη διάρκεια που θα έχει ο μεσοπρόθεσμος ορίζοντας, δηλαδή αν θα είναι 3,5 ή 7 χρόνια. Ενδεχόμενη μείωση του στόχου θα χρειαστεί να αντισταθμιστεί από μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους. Εφόσον όμως η ελάφρυνση δεν είναι αρκετή το ΔΝΤ θα πιέσει και για νέα μέτρα, κυρίως σε ασφαλιστικό και αφορολόγητο.

Το μεγαλύτερο αγκάθι εξακολουθεί να είναι πάντως τα εργασιακά, καθώς οι θεσμοί πιέζουν για την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων ζητούν οι θεσμοί, κάτι που οδήγησε σε αδιέξοδο τη χθεσινή συνάντηση με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου για τα εργασιακά. Μάλιστα, στο κείμενο που έστειλαν οι θεσμοί επιμένουν τόσο για την αύξηση του ορίου απολύσεων από 5% σε 10% όσο και για την κατάργηση της προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων.

Ειδικότερα το ΔΝΤ απαιτεί την αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα από το 5% στο 10% του μόνιμου προσωπικού για επιχειρήσεις με 100 έως 300 εργαζομένους και την απεμπλοκή του κράτους από κάθε διαδικασία σχετικών αποφάσεων. Το υπουργείο Εργασίας απορρίπτει κατηγορηματικά την αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10% και προτείνει να υπάρχει προέγκρισή τους.

Ωστόσο, οι δανειστές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πιέζουν και υποστηρίζουν ότι το ζήτημα της διοικητικής έγκρισης πρέπει να συζητηθεί ανεξαρτήτως της απόφασης. Παράλληλα το υπουργείο Εργασίας τάσσεται υπέρ του μειωμένου ωραρίου με παράλληλη μείωση των μισθών (ως εναλλακτική στις ομαδικές απολύσεις).

Οι θεσμοί ζητούν τη διατήρηση του ισχύοντος πλαισίου που νομοθετήθηκε το 2013, σύμφωνα με το οποίο ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται από το κράτος μετά το πέρας του προγράμματος προσαρμογής, αλλά και διατάξεων του 2010 που προβλέπουν ότι οι όροι των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων μπορούν να αποκλίνουν από τους όρους των κλαδικών συμβάσεων, ενώ οι κλαδικές συμβάσεις δεν ισχύουν για τα μη μέλη των κλαδικών εργοδοτικών ενώσεων. Ανυποχώρητοι φαίνεται πως είναι οι θεσμοί και ιδίως το ΔΝΤ στη στάση τους ενάντια στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την οποία ζητά η ελληνική κυβέρνηση.

Στο θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, οι θεσμοί ζητούν αλλαγές τόσο στο ζήτημα των απολύσεων συνδικαλιστικών στελεχών όσο και σε αυτό της προκήρυξης απεργιών.

"Το πρόγραμμα των συναντήσεων"

Το σημερινό πρόγραμμα των συναντήσεων με του θεσμούς επί του παρόντος, διαμορφώνεται ως εξής:

10:00 Αγορές προϊόντων
11:30 Χρηματοπιστωτικά
13:30 Δικαιοσύνη
14:30 Ενέργεια
15:30 Αποκρατικοποιήσεις
16:30 Διαφθορά
17:30 Φορολογική διοίκηση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης