ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η υπεραπόδοση των εσόδων «σφράγισε» το πλεόνασμα του 2017

Eurokinissi/Ζωντανός Αλέξανδρος

Οι δημοσιονομικές επιδόσεις του 2016 και ειδικά η υπεραπόδοση των φοροεισπρακτικών μέτρων έπεισαν τους θεσμούς πως ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 ύψους 1,8% του ΑΕΠ μπορεί να επιτευχθεί.

Ο νέος Προϋπολογισμός που θα κατατεθεί σήμερα το απόγευμα στη Βουλή θα αναφέρει πως το πρωτογενές πλεόνασμα εφέτος δεν θα διαμορφωθεί στο 0,60% του ΑΕΠ που προέβλεπαν Μνημόνιο και θεσμοί, αλλά θα ξεπεράσει το 0,80% του ΑΕΠ δίνοντας έτσι μια πολύ καλύτερη αφετηρία στα δημόσια οικονομικά του 2017.

Οι επιδόσεις του 2016 οφείλονται στην καλύτερη των αναμενόμενων είσπραξη εσόδων από έμμεσους φόρους και ειδικά από τον ΦΠΑ, αλλά και στις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ που ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Η υπεραπόδοση των εσόδων έκαμψε τις αντιστάσεις ακόμη και του ΔΝΤ το οποίο δέχθηκε πως ο δημοσιονομικός στόχος το επόμενο έτος θα πιαστεί και μόνο με τα φορολογικά μέτρα 2,6 δισ. ευρώ που προβλέπει ο Προϋπολογισμός 2017 και δεν θα απαιτηθούν πρόσθετες παρεμβάσεις πέραν αυτών.

Οι άμεσοι φόροι θα αυξηθούν το 2017 κατά 371 εκατ. ευρώ και οι έμμεσοι κατά 1,46 δισ. ευρώ, ενώ εάν σε αυτούς προστεθούν και 664 εκατ. ευρώ που αφορούν σε εισφορές των εργαζομένων στο Δημόσιο που έως σήμερα υπολογίζονται στους άμεσους φόρους και από το 2017 θα προστίθενται ως πόρος στο Ειδικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), τότε τα παραπάνω έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους για το 2017 θα ανέλθουν σε 2,6 δισ. ευρώ.

Υποστηρικτά στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς συνέβαλε για την ελληνική πλευρά και το γεγονός ότι η ύφεση το 2016 εμφανίζεται μικρότερη της αναμενόμενης (0,3%) κάτι που δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για την επίτευξη του στόχου για ανάπτυξη 2,7% το 2017.

Πέραν από τους νέους φόρους 2,6 δισ. ευρώ, ο νέος Προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει και μια σειρά από παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων:

• Η πλήρης επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης με 760 εκατ. ευρώ που προβλέπεται να καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας.

• Η αύξηση του εθνικό σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.

• Η πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας που θα διατίθενται κατά περίπτωση για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες πιστώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης