ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα ελληνικά ομόλογα «αψηφούν» τον Τραμπ

Μπορεί οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παγκοσμίως να σημείωσαν άνοδο την εβδομάδα που μας πέρασε, υπό το φόβο ότι οι πολιτικές του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα οδηγήσουν σε άνοδο των ελλειμμάτων και του πληθωρισμού, ωστόσο οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ακολούθησαν διαφορετική πορεία.

Οι προσδοκίες ότι θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση και θα αποφασιστούν βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος στις 5 Δεκεμβρίου έχουν οδηγήσει την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου στο 7,156%, από 11,1% που είναι το υψηλός έτους που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος φέρεται ότι αφορούν επιμήκυνση κατά πέντε χρόνια των λήξεων για χρέος 65 δισ. ευρώ περίπου (από τα 340 δισ. συνολικά). Το σχέδιο προβλέπει την επιμήκυνση των λήξεων ομολόγων από 28 σε 32,5 χρόνια και τη μετατροπή του κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερό για ομολόγα αξίας 161 δισ. ευρώ. Φυσικά αυτά τα μέτρα δεν οδηγούν σε κάποια σημαντική ελάφρυνση του χρέους, η οποία υπό όρους θα μπορούσε να λάβει χώρα ως τα μέσα του 2018.

Αναλυτές εφιστούν την προσοχή, καθώς θεωρείται απίθανο να υπάρξει σύντομα η κατάλληλη αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα, καθώς η Γερμανία είναι απίθανο να προσφέρει σημαντικές παραχωρήσεις πριν από τις εκλογές του επόμενου έτους.

Επίσης οι αναλυτές επισημαίνουν και το γεγονός πως η ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά είναι πολύ χαμηλή μετά την έλλειψη προσφοράς από τον Σεπτέμβριο του 2014, κάτι που αυξάνει τους επενδυτικούς κινδύνους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης