Στη Βουλή τη Δευτέρα ο Προϋπολογισμός του 2017
Μεθαύριο Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα καταθέσει στη Βουλή τον Προϋπολογισμό του 2017, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θέσει τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος για το επόμενο έτος πάνω από το 1,75% του ΑΕΠ το οποίο απαιτεί το Μνημόνιο. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο προϋποθέτει συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το επόμενο έτος.
Η αρχική θέση των δανειστών ήταν ότι εξαιτίας της υποχρηματοδότησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, των 760 εκατ. ευρώ, υπάρχει κενό της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2017. Αν πράγματι, τελικά, κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα προϋπολογισμός με υψηλότερο του προβλεπόμενου πλεόνασμα, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι τουλάχιστον η εκκρεμότητα των δημοσιονομικών για το επόμενο έτος έχει κλείσει. Και θα ξεκαθαρίσει αν για να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα την πλήρωσαν με μαχαίρι μια σειρά από κοινωνικά επιδόματα και φοροαπαλλαγές ή πείστηκαν οι ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM τα επιχειρήματα υπεραπόδοσης των εσόδων.
Να σημειωθεί πως το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2017 που είχε κατατεθεί στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής προέβλεπε πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 αναμένεται να κλείσει στο 1,8% του ΑΕΠ (3,33 δισ. ευρώ) σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το 0,6% του ΑΕΠ (1,111 δισ. ευρώ) που προβλέπεται για το 2016.
Πέραν από τους νέους φόρους 2,6 δισ. ευρώ που προβλέπει ο νέος Προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει και μια σειρά από παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων:
• Η πλήρης επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που προβλέπεται να καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας.
• Η αύξηση του εθνικό σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.
• Η πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας που θα διατίθενται κατά περίπτωση για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες πιστώσεις.
• Η συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.