ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για τις εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα ενημερώθηκαν οι θεσμοί

Για τις εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα ενημερώθηκαν οι θεσμοί

Για τις διοικητικές εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα και τη θέση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το θέμα της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στο ίδρυμα, ενημερώθηκαν χθες οι επικεφαλής των θεσμών από τον πρόεδρο του ΤΧΣ Γιώργο Μιχελή και από τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Να τονισθεί πως πριν τη χθεσινή συνάντηση με τους θεσμούς ο υπουργός Οικονομικών είχε για το σχετικό ζήτημα επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM ζήτησαν να πληροφορηθούν από τον πρόεδρο του ΤΧΣ το εάν ο ίδιος θεωρεί «μη επαρκή» τη Διοίκηση της Εθνικής κάτι στο οποίο ο κ. Μιχελής δεν απάντησε ευθέως, αναφέροντας πως στην περίπτωση της εκλογής προέδρου δεν επιδείχθηκε σεβασμός στη βούληση του βασικού μετόχου που στη συγκεκριμένη περίπτωση εκπροσωπεί το Ελληνικό Δημόσιο και τα συμφέροντα των Ελλήνων φορολογουμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες κ. Μιχελής έκανε μια αναλυτική περιγραφή του ιστορικού της υπόθεσης για το πώς το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας με προτροπή του Διευθύνοντα Συμβούλου Λεωνίδα Φραγκιαδάκη αμφισβήτησε την πρόταση του ΤΧΣ για τον πρόεδρο της τράπεζας, παρά το γεγονός ότι εγκαίρως είχαν καταστεί γνωστές οι προτιμήσεις του βασικού μετόχου.

Ο κ. Μιχελής φέρεται να ανέφερε στους θεσμούς πως το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ θα συγκληθεί εκ νέου την προσεχή Δευτέρα και έχοντας προετοιμαστεί νομικά και τεχνικά θα εξετάσει το αιτιολογικό της σύγκλησης της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.

Να τονιστεί πως οι παρατηρητές της ΕΚΤ και της Κομισιόν στο ΤΧΣ στο προηγούμενο Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ είχαν παρέμβει ζητώντας να μην υπάρξει γενική συνέλευση, αλλά τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου με ψήφους 5 υπέρ και 4 κατά επέμειναν στην απόφαση αυτή.

Χθες οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών δεν έθεσαν ζήτημα μη σύγκλησης έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, κάτι που επιβεβαίωσαν και συνεργάτες του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως οι θεσμοί δεν αμφισβήτησαν το δικαίωμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – ουσιαστικά του Ελληνικού Δημοσίου- να συγκαλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση για την αλλαγή διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.